Driving around – Autolla ajelua

Today I was going to write a post about something else. Instead I want to write about my excitement…Driving a car in Singapore! Yes I know this is kind of silly. I’m still a newbie to driving in Singapore and I’ve been a bit nervous about it, especially because of the left-handed system. For the past few weeks I have only driven around our home, basically in and out to Turf City (distance about 3 kilometers).

Nyt on ihan pakko kirjoittaa aivan hullusta asiasta, nimittäin autolla ajamisesta. Meillä on ollut auto jo muutamia viikkoja ja olen käytännössä ajanut muutamia kertoja viikossa vain noin kolmen kilometrin matkan Turf Cityn Grandstad-ostarille ja takaisin. Rakastan autolla ajamista, joten hinku on ollut tehdä pitempiäkin matkoja, mutta vähän on vain jännittänyt tuo vasemmanpuoleinen liikenne ja kuinka siihen tottuu. Alkuviikosta täällä oli yhtenä aamuna kova vesisade ja takseja ei yksinkertaisesti ollut liikentessä. Vesa kulkee työmatkat taksilla, joten hänen puolesta tilanne oli hankala. Ja koska töihin oli päästävä, niin ei minun auttanut muu kuin hypätä ratin taakse ja viedä mies töihin. Matkalla vettä tuli kuin Esterin…Että ei ihan paras ajosää näin “ensikertalaiselle”.

Driving in Singapore is easy and pretty straight forward. This is a small country so distances are small. Traffic on the roads is calm and organised. The speed limit is 50km/h on roads and 70-80km/h on expressway. Many of the streets are also one-way which I find quite nice. Compared to China there is no crazy driving or drivers switching constantly lanes from one to another.

Matka sujui kuitenkin oikein hyvin, onhan autossa kuitenkin navigaattori. Autolla ajo Singaporessa on itseasiassa aika helppoa. Liikenne on rauhallista, sellaisia kaistapää ajajia kuin Kiinassa ei täällä juurikaan näy ja autoilijat eivät vaihtele koko ajan kaistalta toiselle. Tavallisilla teillä nopeusrajoitukset ovat 50km/tunnissa ja isommilla teillä 70-80km/h. Eli mitään suuria nopeuksia ei pääse edes ajamaan. Singapore on niin pieni, että täällä myös välimatkat ovat aika pieniä. Monet kadut ovat myös yksisuuntaisia, mikä on minusta aika kivaa ja helpottaa ajamista. Ja itseasiassa olen jo tottunut tuohon vasemmanpuoleiseen liikenteeseenkin. Mitenköhän sitä ensi kesänä osaa taas ajaa autoa Suomessa…

Did you know Singapore has more than 3,000 kilometres of roads. Stretched end to end, they can cover the distance from Singapore to Hong Kong.

Tiesitkö, että Singaporessa kaikkien teiden yhteenlaskettu pituus on 3000km. Jos tämän pistäisi yhteen pötköön, sillä ajaisi Singaporesta Hongkongiin.

Drive number 1: This morning I jumped behind the wheel and took Vesa to the office. We had a massive rain this morning and there was absolutely no Taxis available. So I became a “Taxi driver” for Vesa ;).

Drive number 2: Since my Tennis lesson was cancelled today (because of the rain), I decided to go to the IKEA first thing in the morning. IKEA Alexandra is close to our home, it took me only 10 minutes to get there! No traffic at all and since we have a navigator in our car, driving was even easier.

Autoilusta  innostuneena päätin sitten lähteä autolla myös Ikeaan. Meiltä ajaa Ikeaan n. 10 minuuttia. Olipa kiva ajaa ja autossa raikasi Suomipoppi :). Ja tulihan sieltä Ikeastakin ostettua kaikenlaista pientä…

Drive number 3: Once I was on the move I decided to do some grocery shopping as well. Usually my helper does that, but today it was my turn. I haven’t done that for a long time so it was nice to do shoppings and even nicer to put them in to the car instead of walking back home and sweating with all your bags.

Ja kun kerran autoilun makuun pääsin, päätin käväistä myös ruokakaupassa autolla. Voi kuinka tuleekaan Suomi mieleen. Ensinnäkin oli kiva käydä pitkästä aikaa ruokakaupassa, yleensä ostokset meillä tekee apulaisemme. Ja toiseksi oli kivaa mennä sinne autolla. Sain ostettua paljon tavaroita eikä tarvinnut tunkea niitä vetokärryyn ja hikoilla kävellessä kotiin. Ihanaa, ihanaa. Voi kuika olenkaan kaivannut autoilua!

 

I’m really proud of myself. I was confident in the traffic and at some point I was just smiling. God, I’ve missed driving a car so much. Now there’s still a couple things I need to look into…

Parking is the one. Everybody here reverses into a parking spot and literally I mean everybody. And I just suck on that. So I still keep doing forward parking…I must be the only one…The parking spaces are so small and I just can’t do it reverse. I definitely need to practise that.

Also I need to look into some specific rules when driving, like road signs. Where can I park or stop the car and the meaning of different road dividers. Then there is converting my Finnish driving licence to Singapore driving licence within the next few months.

But in mean time I just enjoy the ride :).

Vaikka autoilu onkin täällä kivaa, niin on muutama asia, mitkä vielä vaativat harjoittelua. Yksi niistä on parkkeeraus. Täällä on tapana peruuttaa parkkiruutuun. Ja siis mä olen siinä surkeimmista surkein. Muistissa on vielä hyvin, kun aikoinaan autokoulussa piti taskuparkkeerata. Ei sujunut ekalla kerralla, eikä tokalla, eikä kolmannella ja sitten alkoikin mulla jo hermot mennä ja suusta tuli pari valittua sanaa…Per****, Saa****… Opettaja istui vieressä ilmekään värähtämättä ja sanoi vain: “No niin, aloitetaanpa alusta.” Voi sitä opettajan rauhallisuutta ja toinen kiljuu vieressä naama punaisena 🙂 No onnistuihan se parkkeeraus lopulta. Mutta edelleenkään, jos ei ole pakko, en taskuparkkeeraa, enkä peruuta parkkiruutuihin. Mutta täällä kaikki, ja tarkoitan KAIKKI, tekevät niin. Ainut, joka ei tee, on luultavimmin expat, kuten minä…Toistaiseksi siis ajan parkkiruutuihin nokka edellä, mutta täytyy opetella se peruuttaminen. Ja sitten pitää toki vielä opetella noita Singaporen liikennesääntöjä. Tai sanotaanko ei liikennesääntöjä, mutta muutamia erikoisuuksia, kuten mihin voi ja saa pysähtyä/parkkeerata. Sakkoja meinaan räpsähtää täällä aika helposti. Kunhan olen lisää harjoitellut tuota ajamista täällä pitää suorittaa myös Singaporen ajokortti. Se on periaatteessa vain kirjallinen koe.

Mutta ennen sitä ajelen tukka hulmuten ja poppi soiden ympäri Singaporea :).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s