Chinese New Year – Kiinalainen uusi vuosi

Singapore has been filled with the festive mood for the past 3 week. On February 8th is the most important event in the Chinese calendar, Chinese New Year (also knows as Lunar New Year or the Spring festival). The whole city is full of many traditional Chinese customs as colourful processions, seasonal markets and lion dances. Red is the colour for the season. In Singapore you can see beautiful decorations everywhere. Flowers stand for upcoming spring and Chinese zodiac signs for upcoming year.  The lanterns hang in the trees and at the gates, spring couplets adorn doorways and bright ribbons adorn kumquat plants, their yellow fruit symbolising ‘gold’ or prosperity.

Singaporessa on ollut suuren juhlan tuntua viimeiset kolme viikkoa. Maanantaina 8. helmikuuta vietetään kiinalaisen kalenterin suurinta juhlaa, kiinalaista uutta vuotta. Singapore on koristeltu suurta juhlaa varten monin eri tavoin. Jokapuolella on kukkakoristeita, lyhtyjä ja kiinalaisen horoskoopin mukaisesti tulevan vuoden eläin on koristelussa tärkeässä asemassa. Erinäisiä juhlaan liittyviä myyntikojuja on joka puolella. Leijonatansseja esitetään niin ikään ostoskeskuksissa kuin kouluissakin. 

You can really spot these beautiful decorations everywhere. Here’s something that caught my eye.

Kauniita koristeita näkyy tosiaan todella paljon, tässä jotain mitä minä bongasin kaupungilta.

Chinatown-1-34

Chinatown-1-38

Chinatown-1-42

Chinatown-1-36

Chinatown-1-48

Chinatown-1-50

Chinatown-1-55

Chinatown-1-47

Chinatown-1-57

Mandarin oranges for good luck. Mandariinit tuovat hyvää onnea.

Chinatown-1-44

You can really get into the spirit in Chinatown. Beautiful lanterns everywhere, stalls next to each other. People are happy and joyful.

Kiinalaisen uuden vuoden juhlatunnelmaan pääsee kunnolla Chinatownissa. Kauniita lyhtyjä on joka puolella ja myyntikojuja vieri vieressä. Kaupallisuus on vahvasti läsnä, mutta mitä sitten. Juhlaan valmistautuminen on aina kivaa. Vaikka me emme juuri näitä koristeita ostakaan, on niitä kiva ihastella ja nauttia tunnelmasta.

Chinatown-1-12

Chinatown-1-31

Chinatown-1-21

Chinatown-1-30

Chinatown-1-8

Chinatown-1-28

Chinatown-1-29

Chinatown-1-27

Chinatown-1-24

Chinatown-1-22

Chinatown-1-5

Chinatown-1-9

Chinatown-1-18

Chinatown-1-19

Chinatown-1-16

Chinatown-1-10

I bought us some flowers from Chinatown. This is about the only decoration we will have for the CNY.

Ostin meille kotiin kukkia Chinatownista. Tämän enempää kiinalaisen uuden vuoden koristeita meille ei tule.

Chinatown-1-32


And last I want to play you a song that reminds me of Shanghai (I’ve never heard this in Singapore). It doesn’t really go with the theme, but perhaps lifts up the good spirit.

Ja tähän loppuun laitan kappaleen, joka muistuttaa meitä Shanghaista. Kappale soi siellä todella paljon. Varsinaisesti kappale ei liity kiinalaisen uuden vuoden juhlintaan mitenkään, mutta se on vain hauska ja saa hyvällä tuulelle. Singaporessa tätä kappaletta ei ole kuulunut, mutta lasten kanssa emme ole unohtaneet tätä kivaa rallatusta.

https://www.youtube.com/watch?v=3-TNgzP0ilQ

The kids and me like this song and the dance, which is kind of funny. And check out the leggings these guys are wearing, only in China! Close the door so no one can see you and try it out… 😉

Ja jos haluat oppia kappaleen tanssiaskeleet, tässä opetusvideo. Ovi kiinni, että kukaan ei näe ja eikun kokeilemaan… ;). Ps. miestanssijoiden trikoot on aika hurjat, only in China…

https://www.youtube.com/watch?v=3EbBHoRgn-Y

2 thoughts on “Chinese New Year – Kiinalainen uusi vuosi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s