The Green Corridor – Luontopolku

Just a few steps from our house is the Green Corridor. This is an old railway line which runs over 20 km all the way from centre of Singapore (Tanjong Pagar Railway Station) up the Woodlands area (checkpoint). This was formerly the railway track that connected Tanjong Pagar station to Malaysia. Nowadays the land where the railway line used to be is a nature trail. 

Aivan kotimme lähellä menee mielenkiintoinen ja hieman tavallisuudesta poikkeava ulkoilureitti. Yli 20 km pitkä oleva vanha rautatie kulkee Singaporen eteläkärjestä ylös pohjoiseen, Malesian rajalle. Aikoinaan reittiä pitkin puksuttivat junat, nykyään reitti on ulkoilualueena. 

map-of-rail-corridor-data

The railway tracks have now been removed and the land has been leveled. However some of the railway infrastructure such as stations, platforms, bridges etc, are still in place.

Ratakiskot ovat nyt poissa, mutta osa raiteista, asemista, laitureista, silloista ym. on säilytetty ja ovat löydettävissä reitin varrelta.

Green corridor-1-22

Green corridor-1-64

Green corridor-1-21

Old Bukit Timah station – Vanha Bukit Timahin asema

Green corridor-1-31

Green corridor-1-33

Green corridor-1-35

Green corridor-1-38

Green corridor-1-61

Bukit Timah Railway Bridge – Bukit Timahin junasilta

Green corridor-1-41

Green corridor-1-40

Green corridor-1-42

Green corridor-1-50

Old railway tracks at Hindhede area.

Green corridor-1-52

The nature trail in now used for walking, jogging and cycling. This is nice and quite unique experience to be find in urban Singapore. The Green Corridor is very peaceful and scenic. One minute you are surrounded by the jungle and the next you are close to housing estate. Be prepared to see monkeys swinging through the trees, lizards crawling around, butterflies flying, birds, perhaps some snakes and spiders like I did. Oh my god, the one I saw was a BIG spider. I took as good picture as possible. I just didn’t want to get too close to this scary little monster.

Ulkoilureitti on nykyään suosittu kävelijöiden vaelluskohteena, lenkkipolkuna sekä mielenkiintoisena pyöräilyreittinä. Reitti on luonnonkaunis. Välillä kuljetaan keskellä viidakkoa, puiden keskellä ja seuraavan kulman takana alkaakin asuntoalue. Reitin varrella voi varautua myös mitä erilaisimpiin kohtaamisiin. Apinoita hyppii puissa, upeita lintuja näkyy puiden oksilla, perhosia lentelee ympäriinsä, liskot matelevat pusikoissa ja voihan sitä nähdä käärmeitä tai hämähäkkejä, kuten minä näin. Hyi kamala, että oli inhottava näky. Kyseessä on Singaporen tavallisin hämähäkki laji, Golden Web Spider. Kyseessä ei ole vaarallinen hämähäkki ja harvoin nämä purevat, vaikka heidän (joskus jopa 2 metrin läpimittaisiin) verkkoihin törmäisikin. Verkot saattavat taltuttaa lintuja, mutta eivät ihmisiä. Hämähäkki on yksi maailman suurimmista ja voi olla kooltaan lähemmäs 20 cm. Tämä näkemäni yksilö oli hyvin lähellä tätä kokoa, en kauhean lähelle uskaltanut mennä kuvaamaan. Inhoan ja pelkään hämähäkkejä, joten tämä oli ehdottomasti pelottavin täällä luonnossa näkemäni ötökkä.

Green corridor-1-2

Green corridor-1-15

Green corridor-1-44

Green corridor-1-67

Green corridor-1

Green corridor-1-66

Green corridor-1-69

Green corridor-1-43

Golden Web Spider. One of the most common spiders in Singapore, and it’s also one of the world’s largest, reaching an overall size of up to 20cm. The females are much larger than the males (sometimes 1,000 times!), and their webs can reach 2m wide. The silk is strong enough to trap even birds, and the material is now being used to develop fibre as strong as Kevlar. They are mostly harmless and rarely bite even if you stumble onto their webs, and you can find them almost anywhere ie. roadsides, parks, etc. (Info from http://www.campus.com.sg.)

Green corridor-1-63

The Green Corridor is very flat and comfortable for walking although it has been a rainy season and there are large areas of mud. You have to navigate carefully and passing the mud might be tricky. For sure your shoes and yourself will get muddy as it happened to me. I’ve seen people running there, but I wouldn’t do that only because of the mud. I wouldn’t go for cycling either. You’ll see later why.

Ulkoilureitti on verrattain helppokulkuinen, joskin näin sadekauden aikaan polut ovat hyvin mutaiset. Välillä mutaa on niin paljon, että on todella työn ja tuskan takana ylittää muta-alueet. Varmuudella kengät etkä sinä säästy lialta, joten ei kannata laittaa jalkaan niitä uusimpia ulkoilukenkiä. Olen nähnyt reitin varrella myös lenkkeilijöitä, mutta itse en täällä kyllä juoksisi. Mudassa rämpiminen ei ole kivaa ja hyvä juoksurytmi katkeaa koko ajan. En myöskään lähtisi tänne pyöräilemään ja pian teille selviää miksi.

Green corridor-1-36

Green corridor-1-45

Green corridor-1-48

Green corridor-1-58

Going over the mud – Mutaista on.

Green corridor-1-56

Green corridor-1-49

Green corridor-1-46

I’ve been walking the Green Corridor now three times. Once with Emma, once with Onni and once by myself. Emma and Onni didn’t enjoy it because it was so muddy. Vesa and Onni have been cycling there many times. With a bike you can get even muddier. Vesa will show you how it’s done. 

Olen käynyt kävelyllä täällä kolme kertaa. Kerran Emman kanssa, kerran Onnin kanssa ja kerran yksin. Lapset eivät tykänneet reitistä yhtään, koska polut olivat liian mutaisia. Täytyy kyllä sanoa, että lasten kanssa tämä oli hiukan haasteellista. Itse sitä jaksaa hyvin loikkia sinne tänne, mutta lapsilla se ei niin sujukaan. Eli saan vastaisuudessakin kulkea täällä yksikseni. Vesa ja Onni ovat käyneet täällä pyöräilemässä monta kertaa. Pyöräillessä rapa roiskuu ja oikein kunnolla. Tältä näyttää Vesa pyöräilyn jälkeen. Onnea on oma piha, vesiletku ja pyykinpesukone.

Green corridor-1-16

Green corridor-1-17

Anyway this is a nice trail. It is a very long and takes long time cover full. However there are many joint places for you to do a shorter way if you wish. I recommend you to do the trail if you live in Singapore or you are staying here longer period of time. For shorter visit there are other much nicer, easier to walk around and better changes to see wildlife areas such as MacRitchie or Pulau Ubin. If you do decide to visit the Green Corridor be prepared to get quite muddy, especially if the weather is wet. Also remember to use insect repellant and most importantly, bring your camera. Go for it!

Mudasta ja ötököistä huolimatta reitti on todella kiva, joskin hyvin pitkä. Mutta eihän sitä ole tarkoituskaan vetää päästä päähän. Reitin varrella on monia kohtia, jossa voi hypätä mukaan. Reitti ei ole ehkäpä ihanteellinen vierailukohde, jos olet Singaporessa lyhyellä vierailulla. Silloin kannattaa suunnata esim MacRitchien tai Pulau Ubinin luonnonpuistoihin. Niissä näkee enemmän luontoa ja metsän elämää. Jos kuitenkin haluat  lähteä ulkoilemaan tälle luontopolulle, kannattaa varautua likaamaan itsensä ja kengät. Lähtiessä kannattaa ruiskuttaa iholle hyvä kerros hyönteismyrkkyä ja ehdottomasti pitää ottaa kamera mukaan. Koskaan ei tiedä mitä matkan varrella näkee. Eikun ulkoilemaan!

Green corridor-1-57


The Green Corridor Run 6th March 2016 – More info

The Green Corridor – More info

4 thoughts on “The Green Corridor – Luontopolku

 1. Maarit

  Hei,
  Kiitoksia kivasta blogista, luin blogiasi jo Shanghain ajalta. Suunnittelen mieheni kanssa lomamatkaa singaporeen, ja haluaisimme käydä jossain läheisellä saarella myös rantalomalla. Olisiko Bintanin saari Ok ?

  Like

  Reply
  1. Milla Post author

   Kiitos Maarit :). Bintan on varmasti hyvä vaihtoehto rantalomailuun. Suunnittelen myös matkaa sinne lasten kanssa vielä tässä ennen kesää. Siellä on paljon kivoja hotelleja ja on tosiaan alle tunnin venematkan päässä Singaporesta. Paikkaa on kehuttu, joten pitäähän se testata.

   Like

   Reply
 2. Oribel Divine

  Hi Milla,
  I am so glad to have come across your article on the Green Corridor. Thanks for the hints and the images you shared.

  I’m helping to plan for a small group of friends (8 or less) to walk the Green Corridor. I’ve googled for information on which route to take that’s scenic and not too long for a 2-hour walk. And I found your article to be very helpful.

  I hope you can help me out by letting me know the route you and your young friend covered and how do you access at the starting point. Based on what I’ve read there from other blogs access areas along the GC can be quite steeped and not easily recognizable from the main roads. And none from my group has ever travelled there before and any information you can offer would be so appreciated.

  We may do the same route as you did but maybe shorter. I really like the surroundings of the area that you covered along the Green Corridor. I’m thinking perhaps we bring sawdust to cover the muddy tracks so it’s less muddy as we hike along. Just a thought.

  Looking forward to your reply. We plan to walk sometime Feb 24 – 26. Thanks in advance for your help.

  Oribel

  PS/ We don’t plant on joining the Green Corridor Walk or Run that’s taking place in late Feb and March. We prefer a small group for our own discovery.

  Like

  Reply
  1. Milla Post author

   Thank you Oribel :). I live in Bukit Timah area so my route was between Holland Road and Dunearn Road/Bukit Timah Road. You could take MRT to King Albert Park and enter the Green Corridor from there.You can see the bridge from the BT/D road. From the bridge you can also walk towards Hindhede Nature Reserve and Bukit Timah Hill. Hope this helps. This is not a long route but it takes some time to walk along muddy path.

   Like

   Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s