A Hidden piece of History – Kätketty pala historiaa

Close to us is old Bukit Brown Cemetery (also known to the local community as Kopi Sua or Coffee Hill). This cemetery was a public Chinese cemetery that had been established in the early 20th Century. 

It is located between Lornie Road and Mount Pleasant Road, and off Sime Road and Kheam Hock Road, and is still in existence today, despite being abandoned. The cemetery was named after its first owner, George Henry Brown. Brown had been a ship owner who had arrived in Singapore from Calcutta in the 1840s, and had bought the area and named it Mount Pleasant. 

The cemetery was opened on 1 January 1922.  By 1929, Bukit Brown Cemetery accounted for about 40 per cent of all officially registered Chinese burials within municipal limits. The cemetery was eventually closed. In the 1970s, the cemetery faced the threat of being cleared for redevelopment, but it was eventually granted reprieve. Now, the cemetery is home to many bird species and wild life, and has as such become popular again–this time, with nature lovers.

Meiltä reilun neljän kilometrin päässä sijaitsee vanha kiinalainen hautausmaa Bukit Brown. Haustausmaa toimi 1900-luvun alkupuolelta lähtien kiinalaisten hautausmaana. Hautausmaa suljettiin 1970-luvulla, jolloin sinne haudattiin viimeiset vainajat. Sen jälkeen alue on ollut jatkuvan tuhoamisuhan alla. Singaporen kaupungistumisen myötä maa on tullut yhä arvokkaammaksi ja iso hautausmaa on tällä hetkellä jäämässä uuden moottoritien alle. 

Bukit Brown Cemetary-1-2

Entrance gate – Sisäänkäynti alueelle

Bukit Brown Cemetary-1-67

Bukit Brown Cemetary-1-75

Bukit Brown Cemetary-1-94

Bukit Brown Cemetary-1-92

Bukit Brown Cemetary-1-5

Bukit Brown Cemetary-1-6

Bukit Brown Cemetary-1-15

Bukit Brown Cemetary-1-17

Unfortunately this is about to end. Singapore Government announced in February 2012 that 5000, out of more than 100000 graves, would make way for a new 4-lane road that would cut through the cemetery. This number was reduced to 3746, from the original 5000, on 19 March 2012. It was also revealed that the rest of the cemetery would make way for a new public housing town in about 40 years time. So that’s it, a beautiful piece of history will be destroyed. A number of former cemeteries in Singapore were cleared of graves with the land redeveloped during the second half of the twentieth century. The cemeteries had closed when they were either full or were relocated. The records and histories of some of these cemeteries can still be found today. Due to the problem of land scarcity in Singapore, use of land for spacious or defunct cemeteries is regarded as a waste of resources. As the need for land for urban development and public housing increased in Singapore was considered more pressing, former cemeteries and burial sites were gradually cleared to make way for redevelopment. By 1985, 21 cemeteries had been cleared, and an approximate 120,000 graves had been exhumedby the Housing Development Board.

Valitettavasti alue on tosiaan kokemassa karun kohtalon. Singaporen hallitus ilmoitti helmikuussa 2012 poistavansa lähes 5000 hautaa uuden moottoritien tieltä. Alueella arvellaan olevan lähes 100000 hautaa. Kuukautta myöhemmin luku laski 5000:sta 3746:een. Loput hautausmaasta tullaan poistamaan tulevan 40 vuoden aikana, sillä kasvava Singapore tarvitsee lisää asuntoja. Näiden suunnitelmien valossa myös iso osa Singaporen historiaa katoaa lopullisesti. Singaporessa samanlaisen kohtalon ovat kokeneet jo monet muutkin hautausmaat. Maa on pieni ja sitä ei voida hukata ainakaan hautausmaihin. Valitettavasti viimeisin poistouhan alla oleva kohde on myös upea MacRitcien luonnonpuisto. Maailman vihrein kaupunkin on tuhoutumassa pikku hiljaa.

Parts of the area is now under construction but you can still visit parts of the cemetery. Some of the graves are very elaborate, with a big footprint. Some even have granite statutes of Sikh guards with a rifle standing guard at the grave. The bigger the grave area and more elaborate the grave, the more important or the richer the person. 

Alue on siis tällä hetkellä yhtä isoa rakennustyömaata. Onneksi suuri osa hautausmaasta on edelleen tallella, joskin sademetsän siimeksessä, kasvillisuuden peitossa. Haustausmaata ylläpitävät tällä hetkellä lukuisat vapaaehtoistyöntekijät, jotka yrittävät putsata hautojen ympäristöjä. Rakennustyömaasta huolimatta hautausmaa on upea. Monet haudoista ovat hyvin koristeellisia ja niitä vartioivat niin leijonat kuin vartijatkin. Mitä koristeellisempi ja isompi hauta-alue on sitä rikkaampi on ollut sinne haudattu vainaja.

Bukit Brown Cemetary-1-30

Bukit Brown Cemetary-1-25

Bukit Brown Cemetary-1-24

Bukit Brown Cemetary-1-22

Bukit Brown Cemetary-1-31

Bukit Brown Cemetary-1-8

Bukit Brown Cemetary-1-43

Bukit Brown Cemetary-1-45

Bukit Brown Cemetary-1-48

Bukit Brown Cemetary-1-53

Bukit Brown Cemetary-1-55

Bukit Brown Cemetary-1-58

Bukit Brown Cemetary-1-70

Bukit Brown Cemetary-1-69

Bukit Brown Cemetary-1-78

Bukit Brown Cemetary-1-84

Bukit Brown Cemetary-1-100

Bukit Brown Cemetary-1-99

Bukit Brown Cemetary-1-97

Many of the graves are those of early prominent Singaporeans and it is still a place to pay respect to one’s ancestors on important days. Just one visit there will convince anyone that Bukit Brown Cemetery is a special place worth preserving. It was a good resting ground for the ancestors of most Singaporean Chinese. The grave yards is open to public all the time; but most Chinese only visit the cemetery during the “Ching Ming” (Chinese all saints period. Singaporeans pay respects to their ancestors by making offerings and cleaning graves around March/April). The state is moving forward with a highway that will cut into the cemetery. Relatives are now encouraged to disinter their relatives. Many buried there have no known relatives.

Monet hautausmaan vainajista ovat merkittäviä entisajan Singaporelaisia ja siksi heidän hautojaan pidetään tärkeinä vielä tänäkin päivänä. Kiinalaisten vainajien muistopäivä Ching Ming on edelleen tärkeä osa kiinalaista kulttuuria, jota Singaporelaiset vaalivat. Silloin vainajien jälkeläiset vierailevat haudoilla, putsaavat hautojen ympäristöä sekä syövät siellä. Rituaaleja on monia, yksi niistä on ns. “rahanpoltto”. Uskomuksena on, että myös vainajat tarvitsevat maallista omaisuutta, kuten rahaa. Näin hautausmaalla jäänteitä (sotkua, seteleitä ja tuhkaa) muistopäivän vietosta.

Hallituksen pyrkimyksenä on saada hautausmaa tyhjennettyä mahdollisimman nopeasti. Sukulaisia on kehoitettu kaivamaan esiin vainajien jäänteet ja tuhkaamaan ne, kuten nykyään hautaus Singaporessa hoidetaan. Aika epämiellyttävä homma alkaa tyhjentämään hautaa, vai mitä?

Bukit Brown Cemetary-1-104

Bukit Brown Cemetary-1-103

Bukit Brown Cemetary-1-88

Bukit Brown Cemetary-1-86

Bukit Brown Cemetary-1-89

Bukit Brown Cemetary-1-87

Bukit Brown Cemetary-1-79

It’s so sad that a good history will be gone forever. The area is so peaceful and quiet it has a calming effect. No doubt these new plans will change the surreal atmosphere of the area but there is still a lot of it remaining. I went there by recommendation. I think otherwise I would have never known about this place. Unfortunately I’m a little late to see it at its best as a large part of the cemetery has now been turned into a construction site, which somewhat detracts from the peace and quiet of the surroundings. Nevertheless, it’s still worth a visit as there are plenty of interesting old graves to see.  

Harmi, että näin hieno alue tuhotaan. En olisi varmasti tullut käyneeksi täällä, ellei sitä olisi minulle suositeltu. Tykkään valokuvauksesta ja kirjoitan blogia kokemistani asioista täällä ja siksi tämä oli aivan ihanteellinen vierailukohde. Vaikka rakennustyömaa pauhaa vieressä oli alue silti jollain tapaa rauhallinen ja hyvin mystinen. 

Bukit Brown Cemetary-1-108

Bukit Brown Cemetary-1-107

Bukit Brown Cemetary-1-54

Bukit Brown Cemetary-1-106

Bukit Brown Cemetary-1-66

Bukit Brown Cemetary-1-63

Bukit Brown Cemetary-1-64

Bukit Brown Cemetary-1-73

Bukit Brown Cemetary-1-61

Bukit Brown Cemetary-1-59

Bukit Brown Cemetary-1-51

See it before it is all gone. This is the cemetery with a rich history that is slowly reverting back to jungle.  I hope for the sake of all Singaporeans that some of the peace survives this “development” and that the rest of Bukit Brown is maintained for future generations- possibly with continued regular wildlife and history tours. 

Bukit Brown Cemetary-1-47

Bukit Brown Cemetary-1-35

Bukit Brown Cemetary-1-19

Bukit Brown Cemetary-1-12

Bukit Brown Cemetary-1-42

There are also guided tours available, however there was no tour available during my visit, so I decided to go alone yesterday. I managed to walk a bit before the rain. My advise is to cover yourself and wear a lot of repellant. There is lot of ants and mosquitos not to mention snakes and spiders which I luckily did not see this time. So what’s your step.
Kannattaa mennä tänne nyt vielä kun voi. Hautausmaalla pidetään myös ohjattuja kävelykierroksia, mutta minäpä en sellaiselle nyt osallistunut, vaan yksin menin. Muista varautua hyvin, jos sinne menet. Minun siellä käydessä seuranani olivat vain rakennustyömiehet. En ollut varautunut matkaani kauhean hyvin. Hyttysmyrkyt ja pitkät housut jäivät kotiin. Niitä olisi kyllä tarvittu. Ruohikko oli ajoittain todella pitkää ja sai kyllä kunnolla katsoa mihin astui. Pelotti, josko sitä taas törmäisi käärmeisiin tai hämähäkkeihin. Niihin hämähäkin seitteihin sotkeennuin ainakin pari kertaa, yök ja muurahaisia vipelsi jaloissa. Että ei sen pahempaa tällä kertaa. Sanoisin, että ei kannata ottaa lapsia mukaan tälle reissulle. Minä näytin nämä kuvat Onnille ja Emmalle ja heistä paikka oli pelottava ja Onnin mielestä siellä kummittelee. Ja kyllähän se sitä jollain tapaa minustakin oli ja uskon, että kummittelee…No kummituksia en kohdannut myöskään, onneksi. Ehdin tehdä kierrokseni juuri ennen sadetta ja ukkosta ja lähtiessäni vettä tuli jo kunnolla.
Bukit Brown Cemetary-1-36
Bukit Brown Cemetary-1-18
Bukit Brown Cemetary-1-13
Bukit Brown Cemetary-1-16
Bukit Brown Cemetary-1-76
There are paths inside the rainforest and I know there is more beautiful graves to be seen. I saw a road leading into the forest but as it was raining and thunder was on it’s way I decided to leave. However I was eager to see more…So I went back today. And it does look a bit scary even it was sunny and birds were singing, doesn’t it?
Näin hautausmaan ohi ajaessani myös metsäteitä hautojen takana. Sateen takia en sinne eilen mennyt. Metsän siimeksessä on varmasti lisää kauniita hautoja. Mieli teki kyllä nähdä lisää. Niinpä menin tänään sinne takaisin. Vaikka aurinko paistoi, näytti metsätie silti hieman pelottavalta ja aavemaiselta, eikö?
 
Bukit Brown Cemetary-1-109
Bukit Brown Cemetary-1-110
Bukit Brown Cemetary-1-111
Bukit Brown Cemetary-1-112
I saw more graves in deed as I was walking in the forest by myself. There’s was no other people around.
Ja kyllähän siellä lisää hautoja oli, eikä muita ihmisiä missään. Minä siis yksin metsässä.
Bukit Brown Cemetary-1-113
Bukit Brown Cemetary-1-114
Bukit Brown Cemetary-1-116
Bukit Brown Cemetary-1-27
 The peace was soon broken when I saw stray dogs at distance behind the corner. I’ve heard there is a gang (about 8-10) of stray dogs that are resident at this location. They do attack people, bark and snarl so be very careful when you go there. A couple of them saw me and one was slowly running towards me. I walked slowly backwards behind the corner and then I run as crazy back to my car (about 400 meters). I was really shaken after this and will not go there anymore. At least not alone. Anyway I made it through safely.
Ihana, rauhallinen kävelytuokioni lintujen laulua kuunnellessa loppui lyhyeen. Nimittäin tiedän, että metsässä asustelee iso kulkukoiralauma (n. 8-10 koiraa). Koirat ovat olleet agressiivia ihmisiä kohtaa, haukkuneet, murisseet ja tulleet uhkaavan lähelle. Minuakin varoiteltiin näistä koirista. No, minähän sitten törmäsin tähän laumaan. En onneksi lähietäisyydeltä. Kulkiessani tiellä näin kulman takan koirien makavan keskellä katua. Muutamat heistä huomasivat minut ja yksi lähti jopa hitaasti juoksemaan minua kohti. Meillä oli välimatkaa kuitenkin useampi kymmenen metriä, joten peräännyin rauhallisesti kävellen. Kun pääsin kulman taakse koirilta piiloon juoksin niin maan vimmatusti sydän hakkaen, välillä taakse vilkuillen. Matkaa autolle oli n. 400 metriä. Perille päästyä kyllä kädet ja jalat tärisivät. Huh huh, en taida uskaltaa mennä tänne enää yksin. Joten jos menet tänne, olepa todella varovainen!
Bukit Brown Cemetary-1-121

So is it haunted as Onni suggested? Well, duh, it’s a cemetery. You couldn’t expect anything less than a ghost story to come out of this place. I’ve heard an evil laughter has been heard ringing throughout the place at night, together with sightings of a longhaired woman in a cheongsam. Singapore Paranormal Investigators, who once set up camp there, had the batteries in their equipment drain without explanation.Back in the ’90s, a young man accepted a dare to spend the night there. The next morning his body was found a few metres from the gate, legs and arms sprawled out. It looked like something leapt on his back, just as he was running for the gate…

They also say his eyes wouldn’t close, remaining open in terror until the undertaker glued them shut. So if you’re going to attempt the same dare, make sure you have good running shoes.

You may not have long to visit Bukit Brown though…the Land Transport Authority might demolish it to make way for a train station. Good luck to those rail workers…


Address: Lorong HalwaSingapore.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s