International School – Kansainvälinen koulu

Singapore has many international schools because of its large expatriate community. GEMS, ISS, SAIS, SAS, CIS, OFS, UWCSEA, AISS, DCIS, NISS, GESS, just to name a few schools… I really get mixed up with these abbreviations, who doesn’t?

Singaporen suuren expat-yhteisön myötä täällä on todella monta kansainvälistä koulua. Koulujen lyhenteet GEMS, ISS, SAIS, SAS, CIS, OFS, UWCSEA, AISS, DCIS, NISS, GESS menevät helposti sekaisin ja aina sitä joutuu vähän miettimään, että mistähän koulusta milloinkin puhutaan, kun puhekielessä käytetään vain näitä lyhenteitä. Alla on listattuna Singaporen kansainväliset koulut.

Here is a list of some International Schools in Singapore.

Applying to an international school is easy and your child will be most likely accepted to the one you apply for if there is space available and your child does not have any special needs. If your child has e.g. dyslexia, ADHD or any learning difficulties it gets more challenging to get accepted into the school.  The reason is that the school may not have enough capacity to help children with these issues.

I would say more or less all the international schools in Singapore are good. When deciding which school to go to you should consider at least these:

 • Location. Far or close from home. Are you using school bus service or will you be responsible for transportation. How to get to the school by a bus, the MRT or a car.
 • Curriculum. IB Program, British/Australian, American, French etc.
 • School premises. A big school versus a small school. Other facilities like: playground, playing field, swimming pool etc.
 • School values. This is as important as when applying for a job.
 • After school activities. These are very common in Singapore. Make sure the school has the activities you are looking for.
 • Price. International schools are expensive and prices vary.
 • Other issues. E.g. language studies, extra math, extra mandarin etc.

1. So first review schools from Internet 2. make a list of the schools you are interested in. 3. Visit the schools if possible. 4. Decide on which school you are going to apply. NOTE: Do not apply more than one school at the time as most of them have an application fee which is non-refundable. Practically this means you need to pay application fee before school even reviews your application. The application fees are quite high from 300SGD up to 3000SGD or even more. Once the application is reviewed and accepted you need to pay an enrolment fee. In case you decide to go for another school than the one you applied for and were approved for your application fee is gone and will not be refunded. In some cases the application fee might be refunded. E.g. if school can not give extra learning support your child may need.

Suomessa lapsilla on tapana mennä lähikouluun ellei sitten mene esimerkiksi ruotsalaiseen, saksalaiseen, ranskalaiseen, englantilaiseen tai vaikkapa kansainväliseen kouluun, joita on jo muutama pääkaupunkiseudulla. Singaporessa ja Shanghaissa on yleistä, että ulkomaalaiset lapset menevät kansainväliseen kouluun. Toki paikalliseen kouluunkin on mahdollista mennä ja moni meneekin, mutta en käsittele sitä nyt tässä jutussa. (Itseasiassa en myöskään tiedä Singaporen paikallisesta koulusysteemistä sen enempää. Minulla on muutaman ystävän lapsia paikallisessa koulussa, joten ehkäpä saan heidät vieraileviksi kirjoittajiksi blogiini.) Pysytään siis nyt kansainvälisessä koulussa.

Kouluun hakeminen ja koulussa oleminen täällä ei ole niin yksiselitteistä. Ensinäkin Suomessa lapset menevät monesti yksin kouluun ja myös tulevat sieltä kotiin yksin. Täällä se ei ole mahdollista. Lapset menevät kouluun joko koulubussilla tai vanhemmat hoitavat koulukuljetukset itse. Yläluokkien lapset toki saavat kaiketi jo vapaammin kulkea koulumatkat myös yksin. Koulupäivät Suomen alaluokilla ovat huomattavasti lyhyemmät kuin täällä. Jo päiväkotilapsien päivät on pitkälti tarkasti aikataulutettuja eivätkä päiväkodit ole juurikaan millään lailla verrattavissa Suomen päiväkoteihin. Päiväkodit ovat täällä hyvin koulunomaisia. Täällä kouluissa on päivän aikana 2-3 välituntia, jotka ovat pituudeltaan 20min-1 tunti (tunnin välitunti sisältää ruokatunnin). Koulut ovat myös vaativampia kuin Suomessa ja läksyjä tulee runsaasti.

Kansainväliseen kouluun hakeminen on täällä helppoa ja melko varmasti pääseekin siihen kouluun mihin hakee,  jos esteenä ei ole englanninkielentaito tai jokin muu oppimiseen vaikuttava tekijä kuten lukihäiriö, ADHD tai muut oppimisvaikeudet. Monissa kouluissa on rajattu luokkakoko esimerkiksi sellaisille lapsille, joiden äidinkieli ei ole englanti ja jotka tarvitsevat siinä tukiopetusta. Tällöin ryhmien ollessa täysiä kouluun ei ole asiaa. Mikäli oppimisessa tarvitaan lisäapua, on tähänkin monella koululla hyvin rajalliset resurssit ja koulupaikka ei irtoa. Mutta mikäli näitä rajoitteita ei ole, on kouluihin hakeminen hyvin helppoa, joskin vähän työlästä. Kaikki kansainväliset koulut ovat täällä hyvätasoisia, joten oman koulun valintaan vaikuttavat muut seikat, kuin opetuksen taso. 

Koulua valittaessa kannattaa ottaa nämä asiat huomioon:

 • Sijainti. Lähellä vai kaukana. Käytetäänkö koulumatkoihin koulun järjestämää kuljetusta (on aina maksullinen) vai mennäänkö omalla kuljetuksella. Jos Suomessa vanhemmat pystyvät hyvin välttämään koulun toimintaan osallistumisen ei se täällä ole mahdollista. Vaikka aktiivivanhempi ei olisikaan, koulun toiminta tulee varmasti tutuksi jokaiselle vanhemmalle tavalla tai toisella. Kansainvälisillä kouluilla on hyvin aktiiviset vanhempaintoimikunnat (välillä jopa ärsyttävyyksiin saakka), joihin vanhempia (pääsääntöisesti äidit) kannustetaan osallistumaan. Itse pyrin välttämään vanhempaintoimikuntia viimeiseen asti, mutta koulun tapahtumiin osallistun mielelläni ja niitä mokkapaloja leivon, jos tarve vaatii. Eli palatakseni matkoihin, on hyvä katsoa koulu hyvien kulkuyhteyksien varrelta.
 • Opetussuunnitelma. IB-opetussuunnitelma tai jokin muu. Me olemme valinneet Onnille ja Emmalle IB-opetussuunnitelman. He aloittivat tämän ohjelman jo Shanghaissa ja jatkanevat siihen asti, kun kouluja käyvät. Olimmepa sitten Suomessa tai missäpäin maailmaa tahansa.
 • Tilat. Pieni koulu vai iso koulu ja siten myös luokkakoot. Joillekin lapsille sopii paremmin pieni koulu, jossa pienet luokkakoot ja jotkut taas nauttivat ison koulun tunnelmasta. Onni ja Emma ovat tottuneet isoon kouluun jo Shanghaissa, joten heidän nykyinen koulu on ollut kokonsa puolesta pienoinen pettymys. On myös hyvä kartoittaa etukäteen onko koulussa leikkikenttä, sisä-ja ulkourheilutilat, mahdollisesti uima-allas (yleistä monissa täällä olevissa kansainvälisissä kouluissa).
 • Arvot. Tämähän on sellainen asia, jota Suomessa ei koulun osalta tule ajatelleeksi. Täällä se on kuitenkin hyvinkin merkittävässä asemassa. Koulujen arvot heijastuvat melko suoranaisesti koulun yleiseen tunnelmaan ja toimivuuteen.
 • Iltapäiväkerhotoiminta. Täällä on hyvin yleistä, että lapset osallistuvat koulun järjestämiin iltapäiväkerhoihin. Kuten Suomessakin kerhot ovat koulupäivän jälkeen. Kouluista riippuen tarjonta vaihtelee aina erilaisista urheiluvaihtoehdoista, kokkikursseihin, näytelmäkerhoihin ja musiikkiin. Mikäli perheen lapsi on esim. kiinnostunut uintiharrastuksesta kannattaa valita koulu, jossa on uima-allas. Näin lapsi pystyy hyvin harrastamaan tuttujen kavereiden kanssa eikä itsekään tarvitse kuskailla lasta muualle harrastamaan.
 • Hinta. Kansainväliset koulut ovat kalliita ja hinnat vaihtelevat koulujen välillä. Koulumaksun lisäksi pitää yleensä maksaa myös pieni materiaalimaksu. Omaan kustannukseen lasketaan myös koulukuljetus, ruokailu, kouluvaatteet (kaikissa kouluissa vaaditaan koulupuku), kouluvälineet (joissakin kouluissa, eli kynät, kansiot, vihkot ym.). Iltapäiväkerhot saattavat olla myös maksullisia. 
 • Muut asiat. Esimerkiksi kielenopetus (Kiina, Ranska, Espanja jne.), onko koulu matematiikka-, urheilu-, tai vaikkapa musiikkipainotteinen.

1. Koulun hakua aloittaessa kannattaa ensin tutustua koulujen internet-sivuihin. Sieltä saa paljon tietoa ja ensimmäisen tuntuman koulun sopivuudesta. 2. Listaa ne koulut parhausjärjestyksessä, joista olet kiinnostunut. 3. Mikäli mahdollista, sovi vierailut kouluihin. 4. Päätä mihin kouluun haette. HUOM: Ei kannata hakea kuin yhteen kouluun kerrallaan. Kansainvälisillä kouluilla on ns. kouluun hakumaksu, joka peritään usein heti hakemuksen lähettämisen yhteydessä. Monesti hakemusta ei käsitellä, ennenkuin maksu on suoritettu. Nämä maksut voivat olla hyvinkin suuria vaihdellen koulusta riippuen 300 Singaporen dollarista (n. 200 euroa) 3000 Singaporen dollariin (n. 2000 euroa). Näitä maksuja ei palauteta mikäli kouluun ei pääsisikään tai sinne ei mennä syystä tai toisesta. Kun oppilas on hyväksytty kouluun tulee ensimmäinen maksu, joka on rekisteröintimaksu ja siitä eteenpäin tulee maksettavaksi itse koulumaksu. Eli ihan huvikseen ei kannata hakea kouluihin. Joissakin kouluissa ja joissakin tapauksissa koulun hakemismaksu palautetaan. Tällöin syynä yleensä on se, että koulu ei pysty tarjoamaan esimerkiksi oppilaan vaatimaa tukiopetusta. Hakuprosessin yhteydessä pitää olla myös koulu(päiväkoti)todistukset kolmelta vuodelta. Jos siis muutat Suomesta, teetä käännökset valmiiksi jo Suomessa. Myös rokotukset on hyvä saada kaikki samaan dokumenttiin. 


So when it comes to us I’m happy to say the school issue for next school year is sorted for Onni and Emma. Their new school is Overseas Family School in Pasir Ris Heights. The school is in brand new premises and it has a total of 3800 students from kindergarten to high school. As you are aware I was a bit stressed out to find a proper school for Onni and Emma. So I’m really happy how everything turned out for us and especially for Onni and Emma.

Entäs sitten meidän kouluasiat? Ilokseni voin todeta, että meidän osalta asia ratkesi mitä parhaimmalla tavalla. Koulupaikka on varmistunut molemmille lapsille. Uusi koulu on Overseas Family School, joka sijaitsee itäpuolella saarta. Koulu on hiljattain muuttanut täysin uusiin tiloihin. Koulussa on n. 3800 oppilasta eli iso koulu on kyseessä. Lapsia koulussa on peräti 73 eri maasta. Luokkakoko on maksimissaan 24 oppilasta, joten parhaimmillaan luokassa voi olla kuulemma lapsia 18 eri maasta.

Syitä koulun vaihtoon oli monia. Muuttaessamme Singaporeen olimme aika myöhään liikenteessä kouluasioiden suhteen ja muutamaan kouluun ei enää otettu lapsia, jotka tarvitsevat vielä tukiopetusta englanninkielessä. Onnin ja Emman kohdalla tukiopetus on jo lopetettu, joten kieli ei ole enää esteenä kouluun pääsyssä. Halusimme myös koulun läheltä kotia sekä arvelimme lasten viihtyvän pienessä koulussa. Singaporen tullessa tutuksi olemme huomanneet, että itseasiassa kaikki on verrattain lähellä ja koulubussijärjestelmän ollessa toimiva, on ihan sama minnepäin kouluun mennään. Paljon lapsia käy Singaporesta myös Malesian puolella koulussa, matkaa tulee silloinkin tunti ellei enemmän per suunta. Pieni koulu voi olla hyvä, mutta Onnille ja Emmalle se ei ole ollut toimiva. Molemmat lapset tykkäävät esiintymisestä, nykyisessä koulussa ei ole jumppasalia, joten esityksiä ei ole. Luokkakoot ovat toki ihanan pieniä (max. 15 lasta), mutta molemmat lapset pärjäisivät myös isommissa luokissa. Koulurakennus on hyvin vanha, itseasiassa ensimmäisiä kansainvälisiä kouluja Singaporessa. Koulussa ei ole myöskään urheilukenttää (tai on, mutta hyvin pieni). Lisäksi koulun ilmapiiri on mielestäni aika huono ja viestintä/yhteistyö kodin ja koulun välillä ei ole toimivaa. Ainut hyvä puoli koulussa on sijainti. Meiltä 10 minuutin matkan päässä. 

Overseas Family School

We did apply also SAIS – Stamford American International School and CIS – Canadian International School. I will not go into details about our applying processes or why Onni and Emma are not attending these schools. However I must say SAIS was somewhat a disappointment during this application process and unfortunately I’m not alone with this opinion. I’ve heard many similar experiences over SAIS. However, while it didn’t work for us it may work out for someone else. Experience with CIS application process is positive but in our case it was very long and it took over three weeks. At the end we had to cancel our application process as Onni and Emma were accepted to OFS.

Haimme koulupaikkaa myös SAIS:sta – Stamford American International School sekä CIS:stä – Canadian International School. En mene sen tarkemmin yksityiskohtiin siitä, miksi emme näihin kouluihin lopulta päätyneet. Mutta sen verran voin kertoa, että erityisesti SAIS oli meille suuri pettymys. Koulun toiminta hakuprosessin yhteydessä oli erittäin töykeää ja toiminta poikkesi suuresti heidän mainostamistaan arvoista. Hyvin pitkälti jäi tunne rahastuksesta. CIS vaikutti oikein hyvältä vaihtoehdolta ja haimme myös sinne. Hakuprosessi oli kuitenkin tavattoman pitkä ja lopulta haimme myös OFS:ään, jonne ei muuten ole minkäänlaista kouluun hakemismaksua. Siitä todella ISO plussa OFS:lle. Ja kun Onni ja Emma OFS:ään pääsivät, keskeytimme hakuprosessin CIS:iin, päätöstä emme olleet vielä silloin sieltä saaneet.

Now I could talk about OFS for ages. I absolutely love it even though Onni and Emma are not even studying there yet.

Here are pros for the OFS:

 • New premises
 • School hours 9am-3.30pm (currently at ISS it’s 8am-2.25pm)
 • Playing field
 • Swimming pool
 • After school activities (Field Hockey, dodgeball that Onni loves and many more)
 • School canteen (several lunch options)
 • A lot of Finnish Students (nearly 40!)
 • Finnish studies four times a week
 • Extra support available if learning difficulties

And cons:

 • Location. The school is far away from us, about 23 kilometres. It will take to get there and back by school bus about 1 hour so total of 2 hours of travelling per day. Fortunately school begins at 9am, so they will leave home about 7.30am. School ends at 3.30pm and they will be home around 4.30pm or 5.30pm depending on if they attend after school activities. Now they have been home at 3pm.
 • No more Mandarin studies for the time being as they are studying Finnish.

En voisi olla tyytyväisempi valintaamme. Jo kouluvierailun aikana koin vahvasti sen, että tämä on paikka, jossa Onni ja Emma tulisivat viihtymään. Täällä on juuri niitä asioita, joita he haluavat ja joita me haluamme heille.

 • Ensinnäkin koulun tilat ovat uudet ja todella hienot.
 • Koulu alkaa kello 9 ja päättyy 15.30 (Nykyisessä koulussa koulu alkaa kello 8 ja päättyy 14.25).
 • Koulussa on hyvät liikuntamahdollisuudet, uima-allas sekä hyviä iltapäiväkerhoja (tarjolla juuri niitä lajeja, joita Onni haluaa).
 • Koulun ruoka valmistetaan koulussa ja lounasvaihtoehtoja on useita.
 • Koulussa on paljon suomalaisia lapsia, lähes 40!.
 • Koulussa on suomalainen opettaja ja lapsilla on neljä kertaa viikossa suomenkielen opetusta.
 • Lisäksi koulussa on hyvä tukiopetustoiminta.

Siis aivan nappivalinta. Ainut huonopuoli on siinä, että koulu tosiaan sijaitsee meistä kaukana, n. 23 kilometrin päässä. Lapsilla menee koulumatkoihin vajaa tunti/suunta eli pari tuntia matkustusta päivässä. Toisaalta lähes saman verran koulumatkoihin meni Shanghaissa ja kyllähän Suomessakin vaikkapa Espoon tai Vantaan perukoilta menee matkaa Helsinkiin. Eli kaikki on suhteellista. Tässä pienessä saarivaltiossa mikään ei ole loppupelissä kaukana. Autolla minulla menee koululle n. 30 minuuttia. Poissuljettu ei ole myöskään se vaihtoehto, että me jossain vaiheessa muuttaisimme lähemmäksi koulua, itärannikolle. Lapsia harmittaa se, että kiinanopiskelu loppuu, kun Suomi tulee tilalle. Olemme kuitenkin harkinneet kiinanopettajan palkkaamista lapsille, joten jos he haluavat, kiinanopinnot jatkuvat kotona. 

For us the biggest plus is Finnish studies. That is absolutely brilliant and quite unique. In our case Onni can’t read or write any Finnish so this is exactly what he needs as we are eventually going back to Finland and as he gets older it gets harder and harder to study Finnish. Also this means he will have Finnish friends which he is really looking forward to. Of course this applies to Emma as well but she can already read and write some Finnish and has many Finnish friends already.

As Vesa and I did the first visit at OFS alone I thought it would be fair for Onni and Emma to see their future school. So we visited the school last week. And as the result they absolutely loved it! Especially Onni is excited to get there. While visiting the school the atmosphere was so welcoming and warm. Students came to speak with Onni and Emma, Deputy Principal introduced himself to us, teachers we saw were really nice and not to mention the school premises which are fantastic. We are sure they will succeed in OFS.

Meille ehdottomasti paras mahdollinen hyöty tästä koulusta on suomenkielen opiskelu, joka on hyvin ainutlaatuista täällä. Ulkomailla asuessa on haasteellista ylläpitää lasten äidinkielen taitoa. Meillä Onni ei osaa yhtään kirjoittaa eikä lukea suomea, joten nyt on todellakin syytä aloittaa suomenkielen opiskelu. Mitä enemmän aikaa kuluu ja mitä vanhemmaksi lapset tulevat, sitä vaikeampaa suomenkielen opiskelun aloittaminen tulee olemaan. Emman kohdalla tilanne on hieman parempi, sillä hän osaa hieman lukea ja kirjoittaa suomea. Koulussa on myös paljon suomalaisia lapsia, joten kaveripiiriin tulee varmasti nyt myös suomalaisia. Tätä Onni onkin kovasti odottanut. Emmalla suomalaisia kavereita on jo jonkin verran, mutta aina saa tulla lisää.

Teimme Vesan kanssa kaksistaan vierailun kouluun, kun kouluvaihtoehtoja kävimme läpi. Kun koulupaikka varmistui, halusin tutustuttaa myös Emman ja Onnin uuteen kouluun. Näin heidän on helpompi asennoitua uutteen paikkaan. Lapsia jännitti kovati vierailu etukäteen. Kouluun päästyämme jännitys vaihtui hyvin nopeasti innostukseksi. Onni ahmi kaikkea näkemäänsä ja olisi ollut valmis jäämään kouluun heti. Koulun uskomattoman lämmin ja välitön ilmapiiri teki minuun syvän vaikutuksen ja valinta tuntui entistäkin varmemmalta ja paremmalta. Heti koulun pihalle päästyämme muutama lapsi juoksi Onnin ja Emman luokse tuttavuutta tekemään. Koulun henkilökunta niin luokissa kuin ruokalassa ja kirjastossakin oli todella ystävällistä. Koulun tilat tekivät lapsiin suuren vaikutuksen ja lasten ilmeistä ja olemuksesta näin, kuinka innostuneita he olivat pääsystä tähän kouluun. Onpahan jotain mitä odottaa, kun kesäloman jälkeen palaamme Singaporeen ja uusi koulu alkaa. Tällä hetkellä kouluun pääsyä odotellessa lapsista on kiva bongailla OFS:n busseja Singaporen kaduilta. Kieltämättä niitä tulee itsekin bongailtua, kun yksin autolla mennä vipellän sinne tänne. Meidän osalta loppu hyvin kaikki hyvin. Tässä vielä maistiaisia lasten uudesta koulusta.

Playing field – Urheilukenttä

Canteen – Ruokala

Library – Kirjasto

ClassroomLuokkahuone

Lockers – Jokaiselle tulee oma kaappi

Swimming pool – Uima-allas

Finnish classroom – Suomenkielen luokkahuone

What a view! – Mitkä näköalat!

OFS sweets – OFS karkkeja, suut makiaksi.

Future OFS students – Tulevat OFS oppilaat

We are really happy to become part of the Overseas Family School community!

Täältä tullaan uusi koulu!


Ps. If you are applying for SAIS, CIS or OFS and want more information. Please send me a private message via Contact form or Facebook.

Ps. Mikäli olet hakemassa SAIS:iin, CIS:iin tai OFS:ään ja haluat lisätietoja hakuprosesseista ym. voit lähettää minulle viestin viestilomakkeen tai Facebookin kautta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s