Bukit Batok Park

Here I go again. Another visit in a park. The Bukit Batok Nature Park is good for a nature walk, jogging, workout or just hang out.

Jaahas ja tässä sitä taas ollaan, puistoretkellä. Kävin viime viikolla Bukit Batokin puistossa, joka on aika lähellä meitä. Tämä puisto soveltuu hyvin kuntoiluun ja vain ulkoiluun.

untitled-1-87

untitled-1-24

The park was originally an abandoned mining quarry which is now converted into a beautiful lake. 

Puistossa oli alkujaan hylätty kaivos, joka on sittemmin muutettu kauniiksi lammeksi ja ulkoilualueeksi. Puisto on rauhallinen, erityisesti jos menet keskellä päivää. Tosin silloin on jo aika kuuma, joten kannattaa ottaa paljon vettä mukaan.

untitled-1-31

untitled-1-56

untitled-1-86

untitled-1-59

untitled-1-51

untitled-1-32

untitled-1-58

untitled-1-92

Many people like to exercise and workout here, due to its scenic view. Groups of elderly people gather here in the mornings to do their physical exercises or just hang out.

Koska puisto sijaitsee aivan asuntoalueen keskellä, on se suosittu erityisesti singaporelaisten keskuudessa. Puistossa on kuntoilulaitteita, joita käytetäänkin ahkerasti. Aamuisin puistossa näkee vanhuksia jumppaamassa ja pitämässä vaikkapa lauluharjoituksia.

untitled-1-45

untitled-1-93

untitled-1-38

There’s a nice children’s playground, and also a few pavilions for people to sit down and take a rest.

Puistossa on myös leikkialue lapsille ja muutamia levähdyspaikkoja.

untitled-1-35

untitled-1-22

untitled-1-12

Bukit Batok Nature Park is also great for bird watching. The park has the passion flowers which bloom throughout the year. Also you might see squirrels, White-crested laughingthrushes (which are commonly found here), Monitor Lizards and Long tailed Macaques monkeys. While in the park I saw more bird watchers than actual birds. I could hear them though. I saw a couple of monkeys but they were way too far for my camera. I also saw a monitor lizard and a squirrel.

Bukit Batokin puisto on erityisesti lintubongareiden suosiossa. Puistossa on kuulemma paljon lintuja, joista minä bongasin vain yhden. Niin, niitä bongareita kameroineen näkyi enemmän kuin lintuja. Puistossa on luonnollisesti muutenkin vilkasta. Siellä voi helposti nähdä liskoja, oravia, apinoita ja ties mitä muuta. Minä näin liskon, oravan, linnun ja apinoita. Apinat olivat vain niin korkella puiden peitossa, että kameran linssi ei ihan sinne asti ylettänyt. Jos olet lintubongari, tämä puisto on sinua varten. 

untitled-1-88

untitled-1-66

untitled-1-2

untitled-1-5

White-crested Laughingthrush

untitled-1-6

untitled-1-29

Monitor Lizard

untitled-1-53

Bukit Batok Nature Park is also known for its small WWII memorial, located on a small hill. The Japanese built a memorial for all the Japanese soldiers who died during the War with Singapore, called Syonan ChureitoThis portion of Bukit Batok Nature Park used to be a site of a battle, but has been converted into a centre with two Transmission Towers.

Puisto on tunnettu myös toisen maailmansodan muistomerkistä, jonka japanilaiset rakensivat niiden japanilaisten sotilaiden muistoksi, jotka kuolivat juuri tässä puistossa käydyssä taistelussa Singaporea vastaan. Taistelupaikalla sijaitsee tänä päivänä kaksi voimansiirtotornia. Itse muistomerkki on keskellä portaita. Portaat toimivat myös hyvänä kuntoilupaikkana. 

untitled-1-74

untitled-1-28

The nature park is easy to get to, and although it’s a rather small neighbourhood park, it has good walking trails. It is quiet and restful. Sometimes even too quiet…in a way it’s a bit uncomfortable. There are many narrow undulating paths and you can really experience nature up close. As I strolled along the paths on a bright daylight with thick vegetation on both sides I actually got a bit scared. I could only hear the birds chirping and monkeys jumping in the trees. What if I get attacked by someone or something…Yeah, your mind really plays around here.

Puistoon on helppo päästä ja toisin kuin niin monet muut puistot, se ei ole suljettu öisin. Puisto on rauhallinen ja hiljainen, välillä jopa liian hiljainen. Se omalla tavallaan tekeekin tästä puistosta hieman pelottavan. Puiston tietet ovat hyvin kapeita ja aaltoilevia. Kasvillisuus on käsinkoskeltavan lähellä ja heti kävelytien viereltä alkaa tiheä ryteikkö monine syvine rotkoineen. Hiljaisuus oli välillä hyvinkin pelottavaa. Minun siellä ollessa kuului välillä vain lintujen laulua ja lehtien havinaa, kun apinat hyppelivät ylhäällä puissa. Myös liskojen matelut maassa kuuluivat hitaina kahisevina ääninä, kuin joku hiipisi pusikossa. Tiedän, että puistolla on synkkä menneisyys, joten jo senkin puolesta ajatukset olivat vähän liian lennokkaita.

untitled-1-3

untitled-1-13

untitled-1-64

untitled-1-14

untitled-1-91

untitled-1-21

untitled-1-90

untitled-1-62

untitled-1-20

Durians

untitled-1-4

untitled-1-89

untitled-1-23

untitled-1-48

untitled-1-30

untitled-1-49

untitled-1-78

This beautiful park has a dark history and it is well known in Singapore. Certain pathways are so quiet and isolated that you could easily be mugged and your cries and screams would be unheard. I came alone to this park but just a word of caution to ladies, it would not be advisable to jog or stroll alone in this park whether in the broad daylight or at night. In the past 16 years there’s been a couple of cases where female joggers have been raped and murdered in this park and at least one of the cases remains unsolved. So really be cautious in here.

Puiston historia on synkkä ja surullinen. Viimeisen 16 vuoden aikana puistossa on tapahtunut muutamia väkivaltarikoksia, joista ainakin yksi nuoren naislenkkeilijän raiskaus ja murha on edelleen selvittämättä. Kaikki uhrit ovat löytyneet puiston tiheistä pusikoista ja yksi tapauksista tapahtui jopa päiväsaikaan. Eli syystäkin puistossa kävelystä tuli hieman kylmiä väreitä. Vaikka tämä onkin nyt ehkä jossittelua ja turhaa hössötystä, en minä ainakaan mielelläni mene enää tähän puistoon yksin.

Anyway even knowing the history of this park I came back home feeling energized and happy. I think just being around trees, birds, plants and fresh air helped me lift my spirits and brought me joy. That must be the reason I visit parks so often.

Jokatapauksessa puistossa käynti virkisti taas kummasti. Tämä Singaporen ilmasto tekee ihmeitä. Vaikka ulkona on välillä tukahduttavan kuuma ja puistolenkeillä hiki virtaa, tulen kotiin aina virkeänä ja täynnä energiaa. Ehkäpä siksi käynkin niin paljon puistoissa. Onhan luonnossa kävely kivaa Suomessakin, jossa sentään oikeasti uskaltaa kävellä metsässä. Täällä en lähtisi metsään kävelemään, sitäpaitsi monessa paikassa se ei ole sallittuakaan. Kannattaa käydä tässä puistossa, jos asut Bukit Batokin lähellä ja  ota seuraksi vaikka joku kaveri. Luontobongailua ajatellen mukaan kannattaa tietenkin pakata kamera ja kiikarit!

Anyway if you live close to Bukit Batok you should visit the park.

Keep your eyes open to spot some wildlife!

Bring your camera and binoculars.

                                                                                  *

Ps. Close to the park is Little Guilin Lake, which is absolutely beautiful. You should visit there too.

Lähellä puistoa on pieni lampi nimeltä Pieni Guilin. Kannattaa samalla reissulla käydä sielläkin.

untitled-1-69

untitled-1-71

untitled-1-68

untitled-1-72

untitled-1-73


Address: Bukit Batok East Avenue 2 and Bukit Batok East Avenue 6

Bukit Batok Nature Reserve Park is easily accessible by public transport.  
Bus 157 and bus 174 pass this park. Closest MRT Bukit Gombak or Bukit Batok.

2 thoughts on “Bukit Batok Park

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s