Labrador Nature Reserve

Labrador Nature Reserve is not one of the typical tourist attractions in Singapore but it is certainly worth a visit, for its closeness to nature and sea not to mention its history.

Labradorin luonnonpuisto ei kuulu Singaporen suosituimpiin vierailukohteisiin. Puisto on verrattain pieni, hyvin hoidettu (kuten kaikki puistot Singaporessa) ja monipuolinen vierailukohde. Puiston metsäalue on hyvin vilkas ja runsas. Eteen voi tulla niin apinoita, käärmeitä, kanoja kuin riikinkukkojakin! Puhumattakaan puiston historiasta, joka on vielä vahvasti yleisön nähtävillä lukuisin eri tavoin.

untitled-1-9

untitled-1-59

Labrador (also known as Fort Pasir Panjang during the colonial times) was built in the 19th century by the British to protect Singapore’s waters. In 1864, a fort complex with concrete bunkers, underground tunnels and gun batteries were built and embedded on this coastal cliffside. The structure was completed in 1878. The Labrador battery was further upgraded in 1938 with the expectation that a war was coming. Defence structures like a cannon, bunker and parts of the old fort still exist. A tunnel which existed for army use is now closed but memorials mark the location.  The guns and battlements give a good historical perspective on the place.

Labradorin puistolla on merkittävä asema Singaporen sotahistoriassa. Puiston sotarakennelmia alettiin rakentaa Brittien toimesta 1800-luvulla. Tarkoituksena oli puolustaa Singaporen rannikkoa. Vuonna 1878 valmistui puolustukseen tarkoitettu linnake bunkkereineen, maanalaisine tunneleineen ja tykkiasemineen. Toisen maailmansodan uhkan myötä linnaketta paranneltiin vuonna 1938. 

Vielä tänäkin päivänä jäänteitä historiasta on nähtävillä. Tykkiasema on edelleen paikallaan, kuten myös bunkkerit ja maanalaiset tunnelit. Tunnelit on sittemmin jo suljettu yleisöltä eikä lähitulevaisuuden suunnitelmissa ole niitä kunnostaa vierailukohteeksi. 

untitled-1-10

untitled-1-11

The road up to the cannon and hilltop view – Tie johtaa tykkiasemalle ja kukkulan laelle.

untitled-1-18

untitled-1-19

untitled-1-24

untitled-1-32

untitled-1-33

untitled-1-36

untitled-1-76

untitled-1-39

untitled-1-83

untitled-1-94

untitled-1-103

untitled-1-110

Labrador is a quiet park. It is not huge but it is great for walks and cycling. There is great views out to sea and a lovely waterfront pathway. It is a great place for picnic and barbecue as there are a couple barbecue stations you can use. Not to mention a playground with a maze and swings. Emma and Onni liked this park when I visited there with them a few weeks ago. For health fanatics there is fitness stations and a jogging track that goes around the reserve by offering a scenic route.

Labradorin puisto on melko hiljainen puisto ja siksi mielestäni ihanteellinen vierailukohde lasten kanssa. Siellä pystyy hyvin työntämään rattaita ja lapset voivat pyöräillä tai ajella skoottereilla. Ja rannassa kun ollaan, niin mikä sen mukavampaa kuin istahtaa penkille katselemaan merelle. Okei, Singaporen rannikko ei ole siitä kauneimmasta päästä, kun koko ajan merellä on laivoja ja tankkereita tai sitten on näkymää satamaan. Mutta meri on meri kuitenkin ja siitä voi näistä huolimatta nauttia. Puistossa on grillauspisteitä, joita saa käyttää, joten paikka on myös ihanteellinen piknikin tai synttärijuhlien järjestämiseen. Jos urheilemaan innostuu voi puistossa hyvin juosta, esim. ylös kukkulalle. Minä jätin kukkulan tällä kertaa väliin ja keskityin taas metsässä kävelyyn. Ja mikä parasta, puistossa on lapsia ajatellen kiva leikkipuisto, josta ainakin Onni ja Emma tykkäsivät. Kävin puistossa yksin viime viikolla ja lasten kanssa muutama viikko sitten. Silloin oli muuten pilvinen päivä, kuten kuvistakin huomaa. Tämä on mielestäni ehdottomasti yksi parhaimmista kohteista lapsiperheille, jos ei halua mennä isoihin leikkipuistoihin kuten esim. West Coastin puisto.

untitled-1-60

untitled-1-58

untitled-1-61

untitled-1-56

untitled-1-55

untitled-1-54

untitled-1-52

untitled-1-45

untitled-1-46

Barbecue area – Grillausalue

untitled-1-47

untitled-1-50

Observation deck (currently closed) – Kävelysilta (suljettu tällä hetkellä).

untitled-1-49

untitled-1-67

untitled-1-77

untitled-1-85

untitled-1-63

untitled-1-118

Playground – Leikkikenttä

untitled-1-51

untitled-1-105

untitled-1-117

Here you can spot also lots of local wildlife. The park is home to 70 kinds of birds, 11 species of butterflies as well as numerous tree species. The forest is quiet and can be intimidating although paths in the forest are tiled. I thought it was quite nice for change to walk on tiled and asphalted roads other than right in the forest. You still need to be careful here and watch out for snakes and spiders. As I was walking in the forest I went way too close to a spider net and a spider itself. That freaked me out and I came down back to the waterfront. Park is quite exposed so you will end up having a hot walk if you are coming during the sunny day, as I did. You can go to the restroom to cool down…I did. (I visited the park last week with Onni and Emma on a cloudy day, as you may see from my pictures). 

Puistot, niin tämäkin, on ihanteellinen paikka luontotarkkailuun. Puistossa asustelee kuulemma yli 70 erilaista lintua (minä en nähnyt niistä yhtään, jos ei riikinkukkoa oteta mukaan), 11 erilaista perhoslajia ja lukuisia erilaisia puulajeja. No, näistä minä en ymmärrä mitään, enkä niitä bongaile, mutta aina jännittää mitä eteen näillä retkilläni tulee. 

Kerrankin oli kiva kävellä puitossa, jossa on asfaltoidut kadut ja metsäpolutkin on kivetetty. Niinhän minä sitten metsään taas lähdin ja olipahan seikkailu. Mitään megapelottavaa ei eteen tullut, mutta ne ainaiset isot hämähäkit aina puistattavat. Niitä näin taas pari ja yksi hämähäkki söi saalistaan aivan yläpuolellani tien yli puunoksalta toiselle rakentamassaan seitissä. En uskaltanut mennä alitse, joten käännyin ja lähdin lasketumaan kohti rantaa johtavia portaita. Tuntui kuin portaat eivät loppuisi ikinä…

Turvallisesti alas päästyäni olikin “ihan pikkaisen” kuuma. Puiston vessasta löytyi tuuletin ja siinä vilvoittelin hetken. Vaikka puistossa on paljon puita ja meri puhaltaa välillä vilvoittavaa merituulta, on puisto myös erittäin kuuma. Eli paljon vettä mukaan ja kannattaa käydä siellä vessassa tuulettumassa niinkuin minä tein.

untitled-1-13

untitled-1-16

untitled-1-17

untitled-1-14

untitled-1-40

untitled-1-74

untitled-1-41

untitled-1-78

Cooling down – viilentymässä

untitled-1-108

Oriental Garden Lizard 

The Changeable lizard or the Oriental Garden Lizard (Calotes versicolor) is a notorious invasive species that can change its color to dark brown when threatened. It measures over 10 cm (3.9 in) in length snout-to-vent. Total length including the tail is up to 37 cm (14.5 in).

Tämä lisko vaihtaa nahkansa väriä tilanteesta riippuen. Ruskeaksi lisko muuttuu, kun kokee itsensä uhatuksi. Näitä näkee paljon täällä Singaporessa, jossa niitä virheellisesti kutsutaan kameleonteiksi. En tiedä liskon suomenkielistä nimeä. Jos sinä tiedät, niin huikkaa se minulle. Lisko voi olla jopa 37cm pitkä. Nämä näkemäni liskot lähetelivät sitä kokoluokkaa.

untitled-1-71

untitled-1-95

Chickens – kanoja

untitled-1-96

untitled-1-69

untitled-1-84

untitled-1-86

untitled-1-73

untitled-1-68

So here’s my visit at this kind of unique Labrador Nature Reserve. This place is well worth a visit. I’m sure you will enjoy this park.

Tällainen oli vierailuni Labradorin luonnonpuistossa. Jos et ole vielä käynyt puistossa, suosittelen vierailemaan siellä. Ihastut varmasti.

untitled-1-88

Spotted wildlife: Squirrels, Chickens, peacocks, Oriental Garden lizards, Golden web spiders.

Retkellä nähtyä: oravia, kanoja, riikinkukkoja, liskoja, hämähäkkejä.


LABRADOR NATURE RESERVE

Address: Labrador Villa Road, 119187 Singapore

MTR: Labrador Park Station

Parking is available on site. Use parking B or C. Parking is free.


 

2 thoughts on “Labrador Nature Reserve

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s