Weekend getaway – Viikonloppumatka

A week ago I took kids for a nice weekend getaway in Bintan. Vesa had his friends over from Finland so it was a good opportunity for me and kids to do a small travelling. Our choices were Sentosa island in Singapore or Bintan island in Indonesia. And Bintan it was. 

Viikko sitten piipahdin lasten kanssa viikonloppumatkalla Bintanilla, Indonesiassa. Vesan viettäessä aikaa suomesta tulleiden ystävien kanssa, päätimme karata lasten kanssa matkalle. Vaihtoehtoina olivat Sentosan saari Singaporessa ja Bintanin saari Indonesiassa. No, Bintan voitti tällä kertaa. 

bintan-lagoon-villa-map

Since Bintan airport is virtually non functional, boats and ferries are the best ways to get to this island. Bintan has three ports; Tanjung Pinang, Lobam and Bandar Bentam Telani/ Lagoi. Bintan Resorts refers generally to the area on the entire northern coast of the Indonesian Island of Bintan. This is a very much a family-oriented destination, there are independently owned and operated beach resorts, designer golf courses as well as a range of recreational facilities and attractions located within it. Most tourists come for its serene characteristic, where they can laze by the beach, enjoy spa, play golf and dabble in watersports. The area is separated from the rest of Bintan by thick forests and checkpoints. Most travellers to Bintan Resorts arrive at Bandar Bentan Telani (BBT) at the western tip of the Bintan Resorts from Tanah Merah Ferry Terminal (TMFT) in Singapore. The trip takes about 50 minutes.

Bintan on aivan Singaporen edustalla ja suosittu matkustuskohde Singaporelaisille. Lentoliikenne saarelle on vähäistä, joten suosituin tapa matkustaa sinne on lautalla. Pohjois-Bintanin alue on varattu kokonaan hotellialueeksi. Siellä sijaitsee hotellikeskuksia ja golfkenttiä. Singaporesta Bintanille pääsee katamaraanilla Tanah Merahin satamasta, läheltä Changin lentokenttää. Matka-aika on 50 min. 

So this was a good choice for a quick weekend getaway. Our plan was just to stay in the hotel area as there isn’t much to see beyond Bintan Resorts. We caught a ferry from Tenah Merah, Singapore to Bandar Bentan Telani port. We left a rainy Singapore behind us and headed to south. The ferry ride was smooth and very pleasant. Weather was quite nice in Bintan. On Friday it was partly cloudy, on Saturday cloudy and on Sunday sunny.

Bintan oli siis loistava kohde meille, koska suunnitelmissa oli vain rentoutumista hotellilla. Jätimme sateisen ja tuulisen Singaporen taaksemme ja suuntasimme lautalle etelään, kohti Bintania, jossa sää oli parempi kuin Singaporessa. Perjantaina sää oli puolipilvinen, lauantaina pilvinen (lauantaina Singaporessa myrskysi) ja sunnuntaina aurinkoinen.

untitled-1-181

On our way – matkalla.

The resort I chose for us was Nirwana Gardens resort. The location is excellent, on a secluded beach. The resort is quite big and quiet with nice landscaped gardens. The rooms are clean and functional but a bit old.  There is also kids playground and kids club. The hotel has many facilities to offer such as pool, beach, mini zoo, trampoline, horse carriage and elephant rides, etc. A nearby sea sports center has many items like kayaking, snokering, etc. An elephant visited the resort each day. There was so many activities to keep kids entertained and they absolutely loved every minute. I can definitely recommend this as a short getaway for families with young kids!

Yövyimme Nirvana Gardens hotellissa, jonka sijainti on loistava, yksityisine rantoineen. Hotellialue on iso, rauhallinen ja hyvin hoidetun puutarhan ympäröimä. Huoneet ovat ihan perushuoneita, ei mitenkään erityisiä, mutta siistejä. Hotellin ehdoton vetonaula on lasten leikkipaikka ja lastenkerho. Kerhossa on monenlaista toimintaa aina trampoliinilla hyppimisestä ratsastamiseen ja rantaleikkeihin. Onni ja Emma viihtyivät oikein hyvin lastenkerhossa. Tämä on todella kiva paikka erityisesti lapsiperheille!

untitled-1-25

untitled-1-3

untitled-1-6

untitled-1-4

untitled-1-220

untitled-1-219

untitled-1-185

untitled-1-165

untitled-1-63

untitled-1-171

untitled-1-172

untitled-1-178

untitled-1-173

untitled-1-24

untitled-1-76

Kids club activities and some water sliding – Lasten kerho vesileikeissä ja vesiliukumäessä.

untitled-1-78

untitled-1-90

untitled-1-96

There is also a small green turtle hatchery. Green turtles are listed as an endangered species, and a subpopulation is listed as critically endangered. They are still killed for their meat and eggs. Weighing up to 317,5 kilograms (700 pounds) green turtles are among the largest sea turtles in the world. Kids had an opportunity to release some baby turtles to the ocean. It was so cool to watch how these little newborn turtles raced their way to the water.

Hotellin rannalla on pieni vihreiden kilpikonnien hautomo. Kilpikonnat käyvät laskemassa munat rantahietikolle ja hotellin henkilökunta pitää huolen siitä, että munat säilyvät ja poikasten synnyttyä, ne päästetään mereen. Vihreät kilpikonnat ovat yksiä maailman suurimmista kilpikonnista ja ne ovat myös lihansa ja muniensa takia haluttua tavaraa. Laji on uhanalainen ja kilpikonnakanta vähenee koko ajan. Meillä kävi hyvä tuuri, sillä vierailumme aikaan oli juuri kilpikonnien vapautuksen aika. Lapset saivat kukin päästää yhden kilpikonnan ämpäristä hiekalle. Kilpikonnilla on uskomattoman hyvä suuntavaisto. Oli hauskaa katsoa, kun pienet kilpikonnan poikaset kiiruhtivat kilpaa mereen.

untitled-1-106

untitled-1-110

untitled-1-115

untitled-1-111

Almost there! – Melkein perillä!

What I really loved about this place was the infinity pool facing towards the ocean. The pool has many areas to swim in. And we sure swam a lot!

Hotellissa on todella kiva uima-allas, jossa oli riittävästi tilaa kaikille. Altaassa oli kiva köllötellä ja katsella samalla merelle. Vaikka en pidäkään uimisesta, uin tällä reissulla todella paljon!

untitled-1-168

untitled-1-167

untitled-1-148

untitled-1-46

untitled-1-26

untitled-1-2

untitled-1-190

At the poolbarAllasbaarissa.

untitled-1-193

untitled-1-194

The beach is nice and private but many have complained the sand has a blue tint to it, and the sea is slightly oily. I’ve heard this is relatively common problem in Bintan. Even the hotel discourage swimming. The hotel does a daily cleaning at the beach so I must say for me the beach was ok and I did not spot any oil.

Hotellin oma ranta on todella kiva, joskin molemmissa päissä melko roskainen. Bintanin rannat eivät ole sieltä puhtaimmasta päästä ja rannoilla saattaa saada öljyä niin iholle kuin kenkiin ja vaatteisiin. Hotelli ei suosittele uimaan vedessä, joskin mielestäni hotellin ranta oli todella siisti ja hiekka oli mukavan pehmeää. Minusta oli kiva kävellä rannalla ja eteen ei kyllä tullut öljyä.

untitled-1-14

untitled-1-17

untitled-1-43

untitled-1-218

untitled-1-217

untitled-1-212

untitled-1-183

untitled-1-161

untitled-1-157

untitled-1-153

untitled-1-149

untitled-1-156

untitled-1-37

untitled-1-202

untitled-1-92

untitled-1-39

untitled-1-99

The evening program at the hotel was very nice. Kids had fun in dancing.

Hotellissa on myös kivaa iltaohjelmaa. Lauantaina oli paikallisia tanssiesityksiä ja lopuksi lapset pääsivät myös mukaan tanssimaan. 

untitled-1-127

untitled-1-123

untitled-1-136

untitled-1-139

untitled-1-143

untitled-1-135

untitled-1-144

Price-wise we could have gone to Sentosa for a weekend as Bintan is quite pricy and close to prices in Singapore. However kids really enjoyed this place and it was very relaxing for me too. I’ve heard mixed comments about Bintan and Nirvana Gardens. I would say that Nirwana gardens gave me a better experience and a more pleasurable time than I expected. I must say I was really surprised how nice this place actually is. 

Hinnan puolesta olisimme voineet myös mennä Sentosalle, sillä Bintan on kallis paikka. Toisaalta halusimme jonnekin uuteen paikkaa, joka olisi lähellä kotia. Bintania ja Nirwana Gardensia on haukuttu milloin missäkin yhteydessä. Seuraan toki muiden mielipiteitä, mutta tärkeää on luoda myös omat mielipiteet. Minusta Nirwana Gardens oli ehdottomasti parempi, kuin mitä osasin odottaa.

Welcome to Bintan! Tervetuloa Bintanille!

This slideshow requires JavaScript.


Nirvana Gardens Resort

Bintan Resort Ferries


 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s