Wonderful May – Ihana toukokuu

IMG_2736

It’s pretty much end of May but it’s my favourite month of the year. May is full of celebrations and that gives me a nice kick for the summer. 

First celebration is our wedding anniversary on May 4th. This year it was our 14th wedding anniversary. I can’t believe it’s been already that long as I still remember our wedding day as it was yesterday. We have had pretty interesting 14 years. Living in Belgium, U.K, Finland, China and now in Singapore. We have two beautiful children and we’ve built a house back in Finland. Like every couple we have had ups and downs but here we are still loving each other. I can’t wait what future holds for us.

Ihana toukokuu, vaikka se ensi viikolla kääntyykin kesäkuuksi. Toukokuu on suosikkikuukauteni ja syystäkin. Silloin vietetään juhlaa toisensa perään. Toukokuu toimii hyvänä starttina kesälle. 

Toukokuun ensimmäinen juhla on 4. toukokuuta vietettävä hääpäivämme. Tänä vuonna vietimme 14-vuotis hääpäivää. Aika on mennyt nopeasti ja paljon on ehditty nähdä ja kokea noiden vuosien aikana. Olemme asunneet Belgiassa, Englannissa, Suomessa, Kiinassa ja nyt Singaporessa. Olemme saaneet kaksi kaunista lasta ja rakentaneet omakotitalon. Ylämäkiä ja alamäkiä on ollut, kuten varmasti jokaisessa parisuhteessa, mutta yhdessä mennään edelleen. Rinnalla on rakas ihminen. Odotan mielenkiinnolla mitä tulevaisuus tuo meille tullessaan.

IMG_2535

We celebrated our wedding anniversary in Singapore. We had a lovely dinner at Sky on 57. It’s been a busy spring for us so it was nice to have a quiet evening together.

Tänä vuonna juhlimme hääpäiväämme Singaporessa. Kiireisen kevään jälkeen oli kiva viettää rauhallinen ilta yhdessä. 

untitled-1-18

Next celebration was Mother’s day on May 8th. Seuraavana vuorossa oli äitienpäivä 8. toukokuuta.

untitled-1-28

Vesa and the kids prepared me a nice breakfast, well sort of… They really tried their best and made a good effort even though it was a bit messy and unorganised brekkie. I enjoyed, Vesa maybe not after trying so hard to organise everything. I honestly didn’t mind, it was kind of fun to watch :). Kids gave me some nice cards and Emma also made Vesa to write me a note. How cute.

Vesa ja lapset valmistivat tai yrittivät valmistaa minulle aamupalaa. Kaikki ei onnistunut ja söimme vähän eri aikaa. Ei mennyt ihan niinkuin Strömsössä :). Ajatus oli kuitenkin tärkeintä ja minusta oli ihan kivaa nähdä Vesa tuskailemassa aamupalan valmistuksessa. Huvinsa kullakin.

Lapset olivat askarrelleet Suomikoulussa äitienpäiväkortit ja Emma pisti myös Vesan kirjottamaan minulle pienen viestin. Tuli hyvä mieli.

untitled-1-27

untitled-1-43

But there’s more to come. On May 19th we celebrated Emmas’ and Millas’ name day. That is something that is noticed in Finland, but not really celebrated. I noticed the day by giving Emma a present, a diary.

Mutta eihän siinä toki ollut kaikki. Toukokuun 19. päivä vietimme Emman kanssa nimipäivää. Varsinaisesti emme juhli nimipäiviä, mutta ei tietenkään ole sattumaa, että tyttäremme nimi on Emma ja että meillä on samana päivänä nimipäivä. Toivon päivästä tulevan meille jokavuotinen yhteinen päivä, jolloin teemme jotain kivaa. Tänä vuonna ostin Emmalle nimipäivälahjaksi päiväkirjan, joka näkyy myös alla olevassa kuvassa. 

untitled-1-29

And last but not least it was my birthday on May 23rd. You see, May is a wonderful month. All wonderful things happen in May ;). Last year Vesa and I celebrated my birthday in Tokyo. This year Vesa was travelling on my birthday so I spent my day with Onni and Emma, not bad. Before the birthday I had pre-birthday drinks with my friends.

Ja viimeinen, mutta ei suinkaan vähäisin toukokuun juhla on syntymäpäiväni 23. toukokuuta. Nyt ehkä ymmärrät, miksi toukokuu on mahtava kuukausi. Olen keskittänyt kaiken kivan toukokuulle ja luonut itselleni tällaisen “juhlakuukauden”. Viime vuonna juhlimme Vesan kanssa syntymäpäivääni Tokiossa. Matka oli kerrassaan upea. Tänä vuonna Vesa oli työmatkalla syntymäpäiväni aikoihin, joten vietin juhlapäivää lasten kanssa, ei huono vaihtoehto sekään. 

 

On my birthday I got this lovely card from Emma. Her Finnish is not quite correct but considering her age and the fact she’s never studied Finnish (she has learned by herself from books) she’s doing great.

Syntymäpäivänäni sain Emmalta onnittelukortin. Emma kirjoittaa hienosti suomea, vaikka ei ole päivääkään opiskellut suomea koulussa. Itsekseen on tyttö opiskellut aapisesta kirjoittamaan.

After school we ate some cake, went swimming and played with cards. My birthday but we did what Emma wanted. That’s how it goes but I can’t complain, I enjoyed.

Lasten tultua koulusta kotiin söimme kakkua. Lapsille suklaakakkua ja minulle porkkanakakkua, nams. Myöhemmin illalla ohjelmassa oli uintia ja Pekka pelin pelaamista. Minun syntymäpäivä, mutta Emman valitsema ohjelma. Näinhän se menee, kun lapset saavat päättää. En valita, hauskaa oli.

untitled-1-42

It’s been a wonderful May. I feel myself very lucky, happy and loved. I could not ask for more than celebrate with my loved ones.

Ihana toukokuu on loppumassa, tänäkään vuonna se ei tuottanut pettymystä. Mikä sen parempaa kuin viettää ihania hetkiä perheen kanssa. Olo on onnellinen ja rakastettu, tästä on hyvä jatkaa kohti kesää.

untitled-1-36

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s