Here & there – Siellä & täällä

Hello, it’s been a while since my last post. I’ve been quite busy as in a few days time I am traveling to Finland for a summer.

Unknown When I come back in August it will be a year since we moved from Shanghai. Another year of expat life as an expat wife. Time really flies. After Shanghai Singapore feels like a heaven to me. I absolutely love it here and why? Because of its nature, weather, system and the way of life. Not to mention my new friends who have brought me so much joy. We have a friendship no other friends in Finland will ever understand. We share this experience here together. 

In August it will be three years since our family left Finland. Not permanently but for a while. I know I hesitated our decision to leave as I was happy with my life and work. However Vesa and I have lived abroad before so I knew this would be a great opportunity for us as a family. I must say it has really paid off. As I now look at Onni and Emma I feel deeply touched and proud by their development and capability to adjust in Shanghai and now in Singapore. Living abroad has profoundly changed our lives and who we are. 

UnknownWhen you move away, when you turn your life into a journey filled with new cultures and ways of living, you grow up in a unexpected ways. My life has turned into a powerful mix of emotions and dealing with unexpected things. New places, new habits, new challenges, new people. I’ve learned to broaden my horizons. I got out of my comfort zone and really made it work for the whole family thousands of miles away from home. But then again what is home? There will come a day when you’ll feel at home in your new city. Home is where the heart is. I feel now my home is in Singapore.

I think leaving Finland three years ago was the best decision ever we made as a family. However adjusting to expat life again wasn’t easy. Many people may think it comes naturally and expat life is very glamorous and easy. Well, it’s far from that. It comes down to communication, adjustment and time. Jumping into a new culture, customs and language is not easy especially when you have children.

Life begins at the end of your comfort zone.

I’m happy we settled in quite easily and that I’ve been able to find things for myself I enjoy. Like photographing and writing this blog. I wish I would have more time to relax and sit down by the pool (as many thinks that’s what expat wives do). However I’m also quite busy by taking care of my family. 

images-2So life’s great here and yet sometimes I feel homesick. When I go back to Finland everything looks the same as it was when I left. My life’s been changing at a non-stop pace and at back home life’s the same as ever. For a moment it feels nice and gives you a comfort. But at the same time for me it doesn’t feel home in such a way it used to be. Finland is a great place but I still need to come back to Singapore. I’m not yet done with this country and expat life.  I do miss my family and friends back in Finland but thanks to FaceTime and Skype we can nowadays keep in touch far better than, say ten years ago. Besides you can always go back. Moving to a far away place is not an unbearable challenge, nor it’s as easy as moving to a new city in your home country. 

These were some of reflections about living abroad. So next week I’m going to Finland for two months. It’s time to have a break from Singapore and visit my family and friends, yay! Let’s hope the summer is not as cold as it was last year (well, I’m packing my jacket and hat with me, just in case…). I’m planning to visit some nice cities in Finland and some gorgeous interior shops. I’m back to explore Singapore in August. In meantime join me on my journey in beautiful Finland! 

Milla

Ps. See about my this weeks activities at the end of this page.


Unknown-3Heippa, viime päivinä on pitänyt vähän kiirettä erinäisiä asioita hoitaessa ja blogin päivitys on jäänyt. Mutta tässä sitä nyt ollaan taas. Muutaman päivän päästä lähdemme Suomeen lomalle. Ensiksi minä ja lapset, Vesan seuratessa meitä muutaman viikon päästä. 

Kun tulemme takaisin Singaporeen elokuussa, on kulunut vuosi siitä, kun muutimme tänne. Aika menee hurjan nopeasti. Silloin on myös kulunut kolme vuotta siitä, kun lähdimme Suomesta. Singaporeen muutto oli Vesalle ja minulle jo neljäs ulkomaille muutto ja lapsillemme toinen. Voisi siis sanoa, että olemme kokeneita ulkomaanmuuttajia, mutta silti uusi kohde aina tuntuu kuin se olisi se ensimmäinen muutto. Blogini kautta olette päässeet kurkistamaan elämääni maapallon toiselle puolelle. Pitkin syksyä ja kevättä olen ystävieni kanssa pohtinut tätä ulkomailla asumisen helppoutta ja vaikeutta. Miten tutut ja tuntemattomat ovat suhtautuneet muuttoon ja millaisia ennakkokäsityksiä ulkomaille muutto tai siellä asuminen herättää. Omasta kokemuksestani voin sanoa ulkomaille muuton olevan ainutlaatuinen kokemus, joka parhaimmillaan antaa uusia hienoja kokemuksia, uusia ystäviä, uuden kielen, joillekin ehkäpä uuden ammatin jne. Pahimmillaan se voi rikkoa perhe,- ja ystävyyssuhteita Suomessa, johtaa työpaikan menetykseen jne. En tiedä, koska en ole näitä kokenut, onneksi. Olen siis tuolla onnekkaiden puolella, joilla on hyviä kokemuksia. Oman ja vaikkapa täällä Singaporessa asuvien ystävien puolesta voin kuitenkin sanoa, että muutto on myös aina hyvin rankka prosessi. Suomessa monesti ajatellaan ulkomailla asumisen olevan kovinkin hohdokasta ja tietyllä tavalla luksusta. Todellisuudessa näin ei ole. Ulkomailla asuessa pyöritään aivan samojen haasteiden kanssa kuin siellä Suomessa. Ehkäpä ulkomailla olo voi olla jopa haastellisempaa. Ulkomaille muutto aina antaa ja ottaa. Omasta itsestään on kiinni miten asioihin suhtautuu. 

Meille päätös ulkomaille muutosta oli verrattain helppoa, vaikka se samalla tarkoitti sitä, että minä jouduin luopumaan mieleisestä työpaikastani, koti jäi Suomeen ja myös sukulaisille piti sanoa heipat. Kaikki se tuttu ja turvallinen jää taakse ja edessä odottaa uusi maa ja uudet haasteet. Ennenkuin arki saadaan uudessa maassa rullaamaan ja käytännön asiat kuntoon, vie se paljon aikaa. Ilman lapsia muutto on aina helpompaa. Kun perhe kulkee mukana on päätöksiä tarkasteltava monelta kantilta ja arjen uudelleen käynnistäminen on työläämpää. Kaikki pitää suunnitella tarkemmin aina ruokakaupassa käynnistä lähtien. Meilllä kaikki on täällä ulkomailla sujunut kuitenkin paremmin kuin hyvin. Eniten olen tyytyväinen siihen, miten hienosti Emma ja Onni ovat sopeutuneet muuttoihin, koulujen vaihdoksiin ja ystävyyssuhteiden muutoksiin. Ne kokemukset ja taidot, joita he täällä ovat saaneet ovat, arvokkaita ja näkyvät varmasti heidän elämässään myös aikuisiällä.

images-5

Ulkomaille muuton yhteydessä eteen tulee paljon asioita, joita ei tule ajatelleeksi ennenkuin itse kohtaa ne. Ulkomailla olemme yksin kaiken kanssa ilman tuttua tukiverkostoa. Sukulaiset ja vanhat ystävät eivät ole lähellä. Mutta, kun asiat on saatu kuntoon, alkaa uusi elämä ja uuteen maahan tutustuminen. Ne kokemukset ovat kaiken sen vaivan arvoisia. Minä olen nauttinut suunnattomasti retkistäni Singaporessa. Arjen pyörittämisen lisäksi olen iloinen, että olen löytänyt itselleni mieleistä tekemistä. En voi mitenkään kieltää, ettenkö nauttisi näistä kiireettömistä päivistä, kun saan suunnitella päiväni mieleiseni mukaan. 3-5 päivänä viikossa aloitan päiväni urheilulla. Sen jälkeen työskentelen blogini kanssa, hoidan kotiin ja lasten kouluun liittyviä käytännön asioita tai tapaan ystäviä lounaalla. Ajoittain kaipaan ihan oikeaa työntekoa, mutta samalla tiedostan myös sen mahdottomuuden täällä. Haluan olla täällä lasteni tukena koulunkäynnissä ja arjessa, joka ei onnistuisi ihan niin hyvin, jos olisin töissä. Sitäpaitsi, jos minulle on annettu mahdollisuus nauttia elämästä ilman työpaineita, miksi en siihen tarttuisi. Töitähän ehdin tehdä sitten myöhemmin, kun palaamme Suomeen.

Unknown-2

Elämä rullaa siis täällä Singaporessa, mutta aina välillä tulee kaipuu takaisin Suomeen, kaikkeen tuttuun ja turvalliseen. Nautin lomista Suomessa ja aina huomaan myös, miten kivaa ja samalla rankkaa sieltä on lähteä pois. Jälleen kerran joutuu hyvästelemään rakkaat ihmiset pitkäksi aikaa.

Ulkomailla asuessa sitä huomaa helposti erkaantuvansa monesta asiasta Suomessa. Jatkuva poissaolo saattaa aiheuttaa olotilan, jossa koet olevasi ulkopuolinen kaikesta. Olen siinä mielessä onnekas, että meidän muutto ei ole vaikuttanut ystävyyssuhteisiini milläänlailla. Nyt jos koskaan arvostan ystäviäni enemmän ja jälleennäkemiset on aina odotettuja.

Tällaisia ajatuksia minulla tällä kertaa. Nyt on aika aloittaa pakkaushommat ja suunnata kohti Suomea, ystäviä ja perhettä tapaamaan. Toivottavasti kesä on tänä vuonna lämpimämpi kuin viime vuonna. Ihan varmuuden vuoksi pakkaan mukaan kuitenkin kevyttoppatakin ja pipon (niille voi olla käyttöä juhannuksena…). 

Lomakalenteri on jo täyteen buukattu ja luvassa on ainakin mökkeilyä, kaupunkivierailuja ja suomalaisiin sisustusliikkeisiin tutustumista. Elokuussa Singaporen seikkailut taas jatkuvat ja edessä on monta kiinnostavaa kohdetta. Siihen asti mennään kotoisissa tunnelmissa kaukana tropiikista.

Milla

Ps. Lopuksi vielä tämän viikon touhuja täältä Singaporesta.


So this is what I do here all day long, life’s a beach right… Hah, I wish. For the first time ever this week I went to the beach here on my own. It was a nice experience but not really my thing. As you know by now I prefer parks and forests.

Tätähän se minun elämä täällä on, rannalla köllöttelyä… Hah, kunpa olisikin. Tällä viikolla kävin ensimmäistä kertaa rannalla, ihan vain löhöilemässä. Kiva kokemus sinällänsä, mutta eipä taida usein tähän aikaa liietä. Menen mielummin puistoihin ja metsiin seikkailemaan, kuten tiedätte.

untitled-1-45

untitled-1-46

untitled-1-51

untitled-1-52

untitled-1-53

untitled-1-59

untitled-1-56

untitled-1-55

This week I also took kids to Universal Studios. We had a six months Unlimited Express pass so one more visit over there before Finland. It was fun fun fun!

Tällä viikolla kävin lasten kanssa vielä kerran Universal Studiolla. Meillä on ollut käytössä puolen vuoden passi huvipuistoon, joten koko rahalla päätimme vielä käydä kieputtimissa ennen Suomen lomaa ja kivaa oli!

And now it’t time to pack. See you soon!  Ja nyt ollaan näissä puuhissa… Nähdään pian!

untitled-1-68

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s