Turku

Suomen aktiiviloma vielä senkun jatkuu noin viikon ajan. Viikko sitten oli vuorossa perinteinen tyttöjen reissu kahden ihanaisen ystäväni kanssa, jotka ovat tuttuja jo kymmenen vuoden takaa. Parina viimeisenä vuotena olemme käyneet Tallinnassa, mutta tänä vuonna päätimme vierailla kotimaassa. Kohteeksi valikoitui suosikkikaupunkini Turku, joka on todella kaunis, erityisesti näin kesällä. Pidän kovasti Turun tunnelmasta ja siitä, että vanhoja rakennuksia on todella paljon. Aurajoki ja sen varressa olevat ravintolat ja ravintolalaivat tuovat oman tunnelmansa. Olimme ystävieni kanssa Turussa vain yhden yön, joten ihan kaikkea ja kaikkialla emme ehtineet käydä. Ensi kesänä sitten uusi reissu ja uudet vierailukohteet.

Tämmöttis Turus!

A week ago I went to Turku with my dear friends. We’ve been friends for 10 years and every summer we do a small trip together. Last year we went to Tallinn, Estonia. This year we decided to stay in Finland and we went to Turku. Turku is by far my favourite city in Finland, well after Helsinki anyway. Turku is a city in the Southwest coast of Finland at the mouth of Aura River. It is believed that Turku came into existence during the end of 13th century which makes it the oldest city in Finland. 

Turku was for a long time the most important population center in Finland: it was the first capital city of Finland from 1809 to 1812 and continued to be the largest city by population in Finland until the end of the 1840s. Today’s Turku remains the third largest city in Finland, after the Greater Helsinki metropolitan area and Tampere. Some of the main attractions of Turku are its history and the great natural beauty of the neighboring archipelago. Turku is at its best during the summertime. 

There’s so much to do and see in Turku. As we stayed there only for one night my trip did not cover it all. Well, we are planning to revisit Turku next summer…

This is Turku!

Turku, Finland

Oli kesä tai talvi, Aurajoki on kaunis. Beautiful Aura river.

Turku, Finland

untitled-1-30

Turku, Finland

untitled-1-129

untitled-1-156

Turku, Finland

untitled-1-133

untitled-1-48

untitled-1-53

Joenvarrella. – Riverside.

untitled-1-14

Turku, Finland

untitled-1-98

untitled-1-152

Lily & Lily.

untitled-1-114

Föri, lossilla yli tois puol jokke… Föri, The City Ferry.

Turku, Finland

untitled-1-149

untitled-1-150

Turku on täynnä kauniita rakennuksia. Turku and its many beautiful buildings.

untitled-1-2

untitled-1-49

Turku, Finland

untitled-1-57

Turku, Finland

untitled-1-117

untitled-1-93

Brinkkalan talo, Vanha Suurtori. – The Old Great Square.

untitled-1-34

Turun Ortodoksinen kirkko. Turku Orthodox Church.

Turku, Finland

Turun Tuomiokirkko. Turun tuomiokirkkoa pidetään Suomen arvokkaimpana rakennushistoriallisena muistomerkkinä. 

Turku Cathedral, situated on the hillock of Unikankare, is Finland’s National Sanctuary. The Turku Cathedral is considered to be Finland’s most valuable historical monument.

Turku, Finland

untitled-1-125

Tiesitkö, Turun Tuomikirkossa on Pohjoismaiden pisin kirkkokäytävä.

Turun linna on 1200-luvun lopussa Aurajoen suulle perustettu linna. Se perustettiin alun perin Ruotsin kruunun hallintolinnaksi, mutta myöhemmin siitä tuli muun muassa Juhana III:n herttua-ajan renessanssilinna, Suomen kenraalikuvernöörin virka-asunto ja vankila. 1800-luvun lopulta alkaen linna on toiminut museokäytössä, joskin se vaurioitui pahoin Neuvostoliiton ilmavoimien pommituksessa kesällä 1941. Tämän seurauksena linnassa jouduttiin tekemään toisen maailmansodan jälkeen laajoja korjaus- ja restaurointitöitä. Nykyään Turun linna luetaan Suomen tärkeimpien rakennushistoriallisten muistomerkkien joukkoon. Se on myös yksi Turun merkittävimmistä nähtävyyksistä.

The history of Turku Castle stretches right back to the 1280’s. The Castle has played many roles, from defensive bastion, luxurious palace and the seat of government, to a prison, warehouse and a barracks. Today the Castle is a hugely significant historical monument and a must-see tourist destination.

The halls and the chambers of the main castle have witnessed the twists, turns and dramatic events of history, from the misfortunes of incarcerated souls to visits from kings and the elegance of court life. Turku Castle’s most eventful period was the 16th Century, when the House of Vasa held the reins of power.

untitled-1-106

untitled-1-110

untitled-1-112

Suomen Joutsen on Suomen laivaston entinen koululaiva ja nykyisin museolaiva Aurajoessa Turun Forum Marinumissa.

Suomen Joutsen is a steel-hulled full rigged ship with three square rigged masts. Built in 1902 the ship served two French owners before she was sold to German interest in 1922 and renamed Oldenburg. In 1930, she was acquired by the Government of Finland, refitted to serve as a school ship for the Finnish Navy and given her current name. Suomen Joutsen made eight long international voyages before the Second World War and later served in various support and supply roles during the war. From 1961 on she served as a stationary seamen’s school for the Finnish Merchant Navy. In 1991, Suomen Joutsen was donated to the city of  Turku and became a museum ship moored next to Forum Marinum.

untitled-1-113

Mielenkiintoista oli myös vierailla Luostarinmäen käsityöläismuseossa, jossa pääsee fiilistelemään mennyttä aikaa. Alkuperäisillä paikoillaan säilyneet rakennukset kertovat vanhasta rakennusperinteestä. Museoalueella on 18 korttelia, joista vanhin on vuodelta 1785 ja nuorin 1808.

Luostarinmäki Handicrafts Museum is an open-air museum in Turku. The museum consists of 18 blocks of original 18th-century – early 19th-century buildings on their original location. The area of the museum was the only old residential area left in 1940, when the museum was opened. The location was the largest area to completely survive the Great Fire of Turku. 

untitled-1-79

untitled-1-63

untitled-1-60

untitled-1-67

untitled-1-76

untitled-1-74

untitled-1-80

untitled-1-82

untitled-1-71

untitled-1-154

untitled-1-68

Luostarinmäen käsityöläismuseon vieressä on upea Vartiovuoren puisto. Puiston kauneus ja hiljaisuus on hyvin vangitsevaa. Vartiovuorenpuisto on maamme vanhimpia sekä maisemallisesti ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaimpia kaupunkipuistoja. Vartiovuori oli 1800-luvun alussa Turun muiden kukkuloiden tavoin paljasta kalliota ja kivikkoa. Kalliosta oli louhittu vuosisatojen aikana kiveä kaupungin rakentamiseen ja mäellä kasvanut puusto oli hakattu polttopuiksi. Kun vuoden 1827 kaupunkipalon jälkeen Turussa alettiin puhua paljaiden ja karujen mäkien vehreyttämisestä ja uudessa Engelin asemakaavassa korostettiin puuistutusten merkitystä paloturvallisuudelle, oli Vartiovuori Turun kukkuloista ensimmäinen, joka sai istutuksia rinteilleen.

Vartiovuori Park is one of the oldest and, considering the landscape and cultural history, also one of the most valuable urban parks in the country. In the beginning of the 1800s Vartiovuori was only barren rocks, just like all other hills in Turku. During the centuries the rocks had been quarried for stone for the construction of the city and the trees growing on the hill had been chopped for firewood. After the 1822 city fire in Turku people started talking about making the barren hills greener, and the new city plan drawn by Carl Ludvig Engel emphasized the importance of trees for fire safety. Vartiovuori was the first hill that got plantings on its slopes.

untitled-1-89

untitled-1-90

untitled-1-92

Turistipäiväämme mahtui myös ihania makuelämyksiä, kuten lounas Tintåssa…

Turku has many nice restaurants. Here’s some places we visited. Lunch in Tintå

untitled-1-118

untitled-1-120

untitled-1-119

Shamppanjatauko Pinellassa… Champagne in Pinella

untitled-1-23

untitled-1-126

Drinkkitauko Koulussa… Drinks in Koulu (School)…

untitled-1-35

untitled-1-36

untitled-1-127

Skumpat Aurajoen rannassa… Sparkling wine by the Aura River…

untitled-1-130

untitled-1-131

untitled-1-132

Illallinen Blankossa… Dinner in Blanko

Drinkit Uudessa apteekissaDrinks in Uusi Apteekki

Unohtamatta tietenkään Aussie baarin terassilla nautittua kylmää juomaa…

And of course cold drinks in Aussie bar

untitled-1-135

Ja pitihän sitä käydä myös Turun Kauppahallissa. We also visited Turku Market hall.

untitled-1-41

untitled-1-46

untitled-1-45

Erittäin hyvä sushiravintola Kado, suosittelen. – An excellent Sushi bar Kado.

untitled-1-43

Turun erikoisuus, rusinamakkaraa. – Speciality in Turku, a sausage with raisins.

Ja olihan siellä Turussa paljon kaikkea muutakin ja paljon jäi näkemistä ensi kertaan.

Turku is so much more than this but as said my time was limited. 

untitled-1-94

untitled-1-99

untitled-1-54

untitled-1-102

untitled-1-47

Kiitos upea Turku ja upeat ystäväni kivasta reissusta!

Thank you Turku and my dear friends for this trip. As always we had so much fun!

untitled-1-58

untitled-1-158

 


Turku linkkejä

Aurajoki

Höyrylaiva Ukkopekka

Föri

Turun Tuomiokirkko

Turun Linna

Suomen Joutsen

Luostarinmäen käsityöläismuseo

Vartiovuorenmäki

Turun Kauppahalli

Vanha Suurtori

Brinkkalan Talo

Tintå

Blanko

Pinella

Panimoravintola Koulu

Uusi Apteekki

Aussie Bar

Turku Links

Turku

Aura river

Steamship Ukkopekka

Turku Cathedral

Turku Castle

Suomen Joutsen

Luostarinmäki

Vartiovuori Park

Turku Market Hall

Christmas Peace

Tintå

Blanko

Pinella

Panimoravintola Koulu

Aussie Bar

Turku – How to get there

Visit Turku

Föri, the City Ferry

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s