Tammisaari

Kesämökkimme sijaitsee Raaseporissa, lähellä Tammisaarta. Vierailu Tammisaaressa on jokakesäinen traditio ja siellä hoidamme myös kauppareissumme. Tammisaaressa on vanha puutaloalue, jossa katujen nimet kertovat satojen vuosien takaisesta elämästä. Kadut ovat olleet olemassa sellaisenaan samalla paikalla jo 1500-luvulla. Hatuntekijänkatu, Liinankankurinkatu, Hansikkaantekijänkatu, Nahkurinkatu ja Sepänkatu kertovat Tammisaaren olleen taitavien käsityöläisten asuinaluetta.

Vaikka useimmat vanhassa kaupungissa säilyneistä rakennuksista ovat peräisin 1700-1800-luvuilta, ulottuu Tammisaaren historia kuitenkin aina 1500-luvulle ja siihen pieneen kalastajakylään, jolle Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa antoi kaupunkioikeudet vuonna 1546 – samoihin aikoihin kuin Helsingillekin. Tarkoituksena oli, että näistä kahdesta olisi kehittynyt vilkkaita kauppakaupunkeja, jotka olisivat kyenneet kilpailemaan Tallinnan kanssa.

Nykyään Tammisaari on elinvoimainen pikkukaupunki, jonka putiikeissa, kahviloissa ja ravintoloissa saa vielä henkilökohtaista palvelua. Parhaat ostospaikat löytyvät torin laidalta Kustaa Vaasan kadulta sekä maamme ensimmäiseltä kävelykadulta, Kuninkaankadulta. Kesäisin Stallörenin puiston ja vierasvenesataman terassit kuhisevat lomalaisia nauttimassa ilta-auringosta ja saaristomaisemista.

Välillä matkaamme Tammisaareen autolla n. 20 minuutissa tai veneellä n. 30 minuutissa. Tällä kertaa lähdimme veneellä, koska sää oli mitä parhain.

Our summer house is in Raseborg close to Tammisaari (Ekenäs Town). Only about an hour away from Helsinki and Turku you’ll find Raseborg. Close, but yet so different. A mixture of spectacular nature and archipelago, historical ironworks and castles, and last but not least, a tempting variety of culture and design. 

The old town of Tammisaari is located to the small peninsula called “Barckens Udde”. There has been originally a medieval fishing village. Most of wooden buildings are from the 18th and 19th centuries representing different architecture styles and old tradition of handicraft professions. The old town is fascinating and pictoresque area for walking. Today, it remains popular among boaters, especially during the summer season, and over 80 percent of the population are Swedish speakers.

While many of the buildings in Old Tammisaari have been rebuilt over the years, care has been taken to preserve the winding alleys and lanes. Street names such as Hatuntekijänkatu (Hatter’s Lane) and Nahkurinkatu (Tanner’s Lane) offer a delightful glimpse into a bygone era.

Our summer house is in the island and we can take either boat to Tammisaari (30 minutes) or go to the city by car in 20 minutes. Weather has been amazing for a past week so we went to the town by boat.

untitled-1-88

untitled-1-94

untitled-1-93

untitled-1-89

untitled-1

untitled-1-52

untitled-1-41

untitled-1-86

untitled-1-68

Kippis kesälle – Cheers for summer.

Jätin Vesan ja lapset rannalle ja lähdin pienelle kävelykierrokselle Tammisaaren puutaloalueelle.

I left Vesa and kids to the beach and went for a walk. Old wooden houses of Tammisaari are so pretty.

untitled-1-5

untitled-1-10

untitled-1-18

untitled-1-19

untitled-1-21

untitled-1-22

untitled-1-23

untitled-1-24

untitled-1-25

untitled-1-35

untitled-1-36

untitled-1-77

untitled-1-6

Tammisaaren kaupungintalo – Tammisaari City hall.

Tammisaaren harmaakivikirkko on yksi kauneimmista kirkoista, joissa olen Suomessa käynyt, ellei jopa kaunein. Valoisa ja valkoinen sisustus tekee tunnelmasta hyvin rauhaisan. Kirkko on rakennettu 1680-luvulla kreivi Gustaf Adolf Leijonhufvudin aloitteesta. Kirkko vaurioitui pahoin tulipalossa ja sai nykyisen ulkoasunsa korjauksessa 1800-luvulla. Viimeksi kirkkoa restauroitiin vuosina 1989-1990. Kirkossa on monta arvokasta esinettä, kuten ehtoollismalja 1600-luvulta.

Construction of Tammisaari Church began in 1651, and it was discontinued in the middle of the 1660s. The construction resumed in 1672, and the tower was completed in 1686-1687. However, the church was destroyed by fire in 1821. The present appearance designed by C. Bassi dates from the reconstruction in 1825 and 1839-1842. I think Tammisaari Church is one of the most beautiful churches in Finland. White interior with lots of natural light has calming effect.

untitled-1-7

untitled-1-17

untitled-1-16

Tammisaaresta ja ympäröivistä vesialueista saa hyvän yleiskuvan kapuamalla 164 askelmaa vanhaan vesitorniin, joka sijaitsee keskeisellä paikalla Kvarnbackenilla. Itse torni on 35,2 m korkea, mutta kohoaa 60 m vedenpinnan yläpuolelle. Se rakennettiin vuonna 1930 punatiilestä arkkitehti Ragnar Wessmanin piirustusten mukaan. Vesitornina torni toimi vuoteen 1977 saakka, jonka jälkeen se on ollut näköalatornina. Minä ihailin tällä kertaa tornia maan kamaralla. 

By climbing up the 164 steps of the old water tower you get a great view of Ekenäs and the surrounding water areas. The water tower is situated centrally on Kvarnbacken between Torngatan and Larssonsvägen. The tower itself is 35,2m high, but rises 60 m above sea level. It was built in 1930 after Ragnar Wessman’s drawings. Until the year 1977 the tower was used as a water tower and after that as an observation tower. I did not went up this time.

Tammisaaren ostoskatu on pieni, mutta yllättävän monipuolinen.

Shopping street of Tammisaari is small but quite versatile.

untitled-1-31

untitled-1-32

untitled-1-30

untitled-1-34

Mysiga Hem on kiva putiikki Tammisaaren ostoskadulla.

Mysiga Hem is nice shop at Tammisaari Shopping street.

untitled-1-33

untitled-1-74

untitled-1-70

Koska oman mökkimme rannassa oli muutamia päiviä sitten sinilevää ei uiminen onnistunut. Tammisaaren rannoilla levää ei ollut, joten lapset ottivat uimisesta kaiken ilon irti.

Kids went for swimming in Tammisaari.

untitled-1-44

untitled-1-82

untitled-1-78

2 thoughts on “Tammisaari

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s