Sculptures in a park – Veistoksia puistossa

I have signed up for a photography course by Pictorial and my first lesson was in Botanic Gardens. I thought I knew Botanic Gardens well and yet I found myself in parts of the park I’ve never been before. Singapore is full of sculptures of all kinds and there are quite many also in Botanic Gardens. So my first lesson was about photographing sculptures. Its not as easy as it may sound. As I’m now learning how to use the different settings of my camera it puts me in a position where I really need to think about exposure, angle of view as well as learn completely new vocabulary like ISO, Shutter and Aperture. It will take A LONG time to get familiar with all these and really learn how to take pictures. With my new camera settings it seems like I can’t get pictures right at all. But I keep practising and that means taking more and more pictures… These pictures are straight from the camera without retouching the pictures.

I’m sorry but these pictures are far from good. There are so many mistakes with lights, shadows, angles…you name it.

Näin syksyllä sitä monesti intoutuu aloittamaan uuden harrastuksen tai opiskelun. Minä aloitin pienimuotoisen valokuvauskurssin. Minulla on hieno kamera, jolla saa hyviä kuvia, mutta en kuitenkaan osaa käyttää kameraani oikein tai pikemminkin en osaa hyödyntää kameran asetuksia oikein. Ostaessani kameran Kiinasta pari vuotta sitten tuli mukana toki ohjekirja, kiinaksi. Netistä ohjeet löytyisi varmasti myös, mutta kiireessä se on jäänyt ja jäänyt. Valokuvauskurssi on ollut mielessä jo pitkään ja nyt siihen vihdoinkin löytyi aikaa, kun urheilussakin on pieni tauko. Ilmoittauduin yhteen Singaporen parhaimmiksi luokiteltuihin valokuvauskouluihin, Pictorialiin. Kuvauskohteet ovat tuttuja, mutta nyt opetellaankin enemmän kuvaustekniikoita, kuvakulmia ja kameran asetuksia.

Ensimmäinen kuvauspaikkamme oli Botanic Gardens. Puisto on tuttuakin tutumpi, olenhan käynyt siellä monta kertaa niin kuvaamassa kuin viikoittaisissa jumpissanikin. Mutta mutta, tällä kertaa kukkien sijaan kuvauskohteina olivatkin lähinnä patsaat. Siis mitä patsaita? Botanic Gardensissa on todellakin lukuisia patsaita, joiden olemassaolosta en edes tiennyt mitään. Itseasissa tulipa käytyä myös sellaisissa osissa puistoa, jossa en ollut ennen käynyt, eli ei se puisto ollutkaan niin tuttu paikka kuin luulin. Tänään esittelyssä on siis Botanic Gardensin patsaista. Kuvat ovat valokuvauskurssiltani, jossa kokeilimme eri kuvauskulmia ja yritimme löytää oikeanlaista valaistusta kuviin. Ei muuten ole helppoa, ainakaan näin alkuun ja kuvat ovat kyllä sen näköisiäkin, anteeksi vaan. Kuvat on käsittelemättömiä, suoraan kamerasta tulleita. Selvää on, että kuvaamista on vielä harjoiteltava ja paljon… 

(Huom! Patsaiden esittelyt ovat englanniksi, enkä nyt tee niistä käännöstä suomeksi.)

untitled-1-78

Tanglin Gate entrance

Warm up with some flower pictures… Lämmittelykuvia kukista…

untitled-1-24

I also spotted one of the many lizards living in the park. Bongasin myös yhden puiston liskoista.

untitled-1-73

Chang Kuda

“Chang Kuda” (“chang” means “to carry” and “kuda” is horse in Malay) is the name of a very popular game children played in the 1950s and 1960s. These were seemingly carefree days when children came home from school and immediately rushed out to play (and ‘horsed’ around), their fun limited only by their imagination and mischief.

untitled-1-67

Nurturing

 The sculptures symbolise the love of plants and the people.

nurturing-250x250

(Picture from the internet.)

untitled-1-61

untitled-1-55

Lady on a Hammock

The Lady on a Hammock depicts a sultry maiden reclining in a hammock. A beautiful sight especially when the flowers of the surrounding greenery come into full bloom. 

untitled-1-48

Girl on a Swing 1

For this life-sized cast-bronze Girl on a Swing, the sculptor used a local model dressed in the traditional sarong kebaya. The figure is so mounted as to give the impression of swinging out in mid-air over a bed of brightly-coloured flowering shrubs, creating overall an effect of great zest and freedom of movement.

untitled-1-47

Girl on a Swing 2

untitled-1-17

untitled-1-18

Girl on a bicycle

The Girl on a Bicycle has the same carefree spirit as the Girl on a Swing 1 (above). With her legs lifted free of the pedals in joyful abandon, she wheels down the path of a spiraling hedge and catching the envious eyes of visitors.

Chopin

This sculpture is a gift from the people of Poland to Singapore, in memory of music’s greatest tone poets.

untitled-1-28

Flight of Swans

untitled-1-76

Geese

untitled-1-74

(I pictured only one goose.)

Passing of Knowledge

From father to son, water – which symbolises knowledge in this sculpture, is passed on from generation to generation. 

untitled-1-39

Swing me Mama

untitled-1

Boy holding a Turtle

untitled-1-21

untitled-1-19

You can also find a Tembusu tree in Botanic Gardens. Now why this tree looks so familiar…

Tembusu puu löytyy Botanic Gardensista. Näyttääkö tutulta?

untitled-1-81

Picture taken with my iPhone – Kuva otettu kännykkäkameralla.

Look at a 5 dollar bill. It’s the same tree!

Katsopa 5 dollarin seteliä. Tämä samainen puu on 5 dollarin setelissä.

IMG_6613

At the end of the lesson we took some pictures from the waterfalls.

Ja tunnin lopuksi harjoiteltiin vielä kuvaustekniikoita vesiputousta kuvaamalla.

Done with my first lesson, thank you and good bye. Ensimmäinen kuvaussessio ohi, kiitos ja näkemiin.

untitled-1-80

More info about sculptures here. 

Read my other posts from Botanic Gardens. Lue myös aikaisemmat jutut Botanic Gardensista.

Botanic Gardens – part 1

Botanic Gardens – part 2

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s