Indian experience – Kokemuksia Pikku Intiassa

Little India is said to be a buzzing historic area that shows off the best of Singapore’s Indian community from vibrant culture to incredible shopping. I visited Little India for a second time a couple weeks ago as it was part of my photography lessons. In Little India my assignment was a street photography. Well Little India is a good place for that as you can stroll around colourful streets and get the idea of an Indian way of life.

Vierailin muutama viikko sitten toistamiseen Pikku Intiassa (Little India). En pidä kyseisestä alueesta yhtään, mutta se oli sattumoisin yksi valokuvauskurssini kuvauskohteista, joten mentävä oli.

As it is soon time for Deepavali (or Diwali) the main street of Little India, Serangoon road, is decorated with colourful decorations. Deepavali is an ancient Indian festival celebrated in autumn. The festival spiritually signifies the victory of light over darkness or good over evil, knowledge over ignorance, and hope over despair. Its celebration includes millions of lights shining on housetops, outside doors and windows, around temples and other buildings in the communities and countries where it is observed. 

Pikku Intian pääkatu on Serangoon katu, joka on juuri nyt koristeltu värikkäin koristein. Pian on hindujen juhlan Diwalin (tunnetaan myös nimellä Deepavali) aika. Diwali on ns. valon juhla. Se on verrattavissa meidän jouluun, jolloin joka paikka on koristeltu valoilla. 

untitled-1-70

untitled-1-8

Little India is a very authentic district in Rochor, Singapore. It has a vibrant colour scheme to its buildings. 

Pikku Intia on täynnä vanhoja ja värikkäitä rakennuksia.

untitled-1-105

untitled-1-89

untitled-1-116

untitled-1-108

untitled-1-88

untitled-1-86

untitled-1-84

untitled-1-87

untitled-1-81

untitled-1-66

untitled-1-52

untitled-1-51

So yes, there are some nice buildings but unlike most of Singapore Little India is dirty with rubbish lying around.

Kauniita rakennuksia tosiaan, mutta ne jäävät roskaisten ja likaisten katujen varjoon. Kun on jo tottunut liikkumaan puhtaassa ja siistissä Singaporessa, on tämä alue häiritsevä poikkeus. 

untitled-1-32

From the Serangoon road you can walk down a couple of streets but the vendor shops are all the same and offer nothing unique or interesting. Although I love these vegetable and fruit stalls.

Pääkadun molemmin puolin lähtee sivukatuja, jotka ovat täynnä erilaisia kauppoja, kojuja ja ravintoloita. Kaikkialla myydään enempi vähempi samaa tavaraa. Parasta näillä kujilla ovat vihannes- ja hedelmäkojut.

untitled-1-99

untitled-1-104

untitled-1-73

untitled-1-72

untitled-1-71

untitled-1-68

untitled-1-43

untitled-1-44

Street encounters.  Kohtaamisia Pikku Intian kaduilla.

untitled-1-94

untitled-1-24

untitled-1-65

untitled-1-48

untitled-1-28

untitled-1-27

untitled-1-3

untitled-1-4

untitled-1-64

The most interesting area is the Sri Veeramakaliamman Temple on Serangoon road. This is one of Singapore’s oldest Hindu temples. The temple is interesting, but nothing to compare to the Buddhist Tooth Relic Temple in Chinatown. 

Merkittävin nähtävyys Pikku Intiassa on pääkadun varrella oleva hindutemppeli. Kaikessa komeudessaan se ei silti vedä vertoja Chinatownin buddhatemppelille.

untitled-1-12

untitled-1-16

untitled-1-13

Picturing traffic in Little India. Liikennekuvausta.

untitled-1-11

untitled-1-54

untitled-1-56

untitled-1-5

I find Little India completely different to the rest of Singapore. This is one of the old attraction where you see the indian culture in Singapore. For my opinion there isn’t really a lot to see, it’s dirty and unappealing. I must say I didn’t feel very welcome there. Once you walk there you’ll soon notice the streets are full of men who sit and stare. I found it very intimidating and was also interrupted by few men. Very scary I must say and it was after all a bright daylight. So pretty soon after my class I decided that was enough for the experience and left home. If you live in Singapore or are here for a long visit then go ahead and visit Little India. For a short stop over in Singapore Little India is a waste of time.  

Pikku Intia on täysin oma maailmansa. Alueella on pitkä ja merkittävä historia. Mielestäni Pikku Intiassa ei yksinkertaisesti ole mitään kaunista tai houkuttelevaa. Alue on pieni, likainen ja myös pelottava. Jäin kuvaustuntini jälkeen vielä hetkeksi yksin kiertelemään ja kuvaamaan ja koin kaduilla parveilevat miehet ahdistavina. Sain osakseni tuijotusta ja epämiellyttävää lähestymistä. Sivukujille en juurikaan yksin uskaltanut mennä. Pikku Intiassa ei ole yksinkertaisesti mitään, miksi sinne kannattaisi mennä uudelleen. Ei ravintoloiden eikä kauppojen takia ja ainakaan ei ihmisten takia. Jos siis olet vierailulla Singaporessa lyhyen aikaa, riittää pelkkä pääkadun läpiajo hyvin. Siinä näkee jo paljon. Jos sen sijaan asut Singaporessa ja/tai olet kiinnostunut intialaisesta kulttuurista, niin sitten paikka voi hyvinkin olla sinulle hyvä vierailukohde. Minä olen alueella vierailuni tehnyt ja en koe kauheaa tarvetta mennä sinne uudelleen.

untitled-1-101

Ps. Did you know The 2013 Little India riot took place on 8 December 2013 after a fatal accident occurred in Little India causing angry mobs of passersby to attack the bus involved and emergency vehicles that had by then arrived at the location. About 300 migrant labourers from India were involved in the riot which lasted for around two hours.  This was the second riot in post-independence Singapore, and the first in over 40 years since the 1969 race riots. A witness reported that rioters at the scene were intoxicated with alcohol and threw beer bottles. Nowadays there are limitations of alcohol use in Little India.

Ps. Tiesitkö, että vuonna 2013 Pikku Intiassa syttyi harvinainen mellakka. Mellakointi sai alkunsa liikenneonnettomuudesta, kun yksityinen linja-auto törmäsi kuolettavasti vierastyöläiseen. Singaporen poliisin mukaan noin 400 ihmistä yltyi mellakoimaan onnettomuuden jälkeen. Väkijoukko vahingoitti viittä poliisiautoa ja yhtä ambulanssia. Lisäksi kymmenen poliisia loukkaantui. Silminnäkijöiden mukaan poliisi sai tilanteen haltuun noin kahden tunnin jälkeen. Välikohtaukset ovat harvinaisia ankarista lakipykälistään tunnetussa Singaporessa. Mellakoinnista voidaan maassa tuomita seitsemän vuoden vangeusrangaistukseen ja mahdolliseen ruumiilliseen kuritukseen. Silminnäkijöiden mukaan mellakoitsijat olivat humalassa ja heittelivät poliiseja kaljapulloilla. Nykyään Pikku Intiassa on käytössä alkoholinkäyttöön liittyvät tiukat säädökset.

untitled-1-2


See also my other Little India post. Katso myös aikaisempi postaus Pikku Intiasta. 


 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s