The last “Kampong” – Viimeinen kylä

My last photography lesson a couple of weeks ago was in Pulau Ubin. This was my second visit in this fascinating island. Pulau Ubin is a living example of a former rural way of life where its wooden houses and jetties, relaxed inhabitants, rich and preserved wildlife, abandoned quarries and plantations, and untouched nature make it the last witness of the old Kampong (village) way of life. There the time has stopped but not for a long. Untouched nature of Pulau Ubin is changing as the island will go further developments. Locals say the change is remarkable and it will not be too long before Pulau Ubin will loose its charm as the last Kampong. 

“During the 1950s and 1970s, there were 2,000 people living on the island and the school was established in 1952 for the increasing number of children. With a student population that once numbered 400, enrolment fell as the Singapore mainland developed. The school closed in 1985, and was demolished on 2 April 2000.”

Though recent government action has been limited to widening the paths for bicycles, building shelters for trekkers and other facilities for the growing number of visitors, it is already discreetly changing the face and nature of Pulau Ubin from untouched to planned, and paving the way for further developments. For now, Pulau Ubin is a haven as a former rural way of life will most likely disappear with its last “Kampong” generation passing. The future of the island is in the hands of Singapore Government. In meantime let’s enjoy Pulau Ubin as it is today.

Viimeinen valokuvaustuntini pidettiin Pulau Ubinin saarella muutama viikko sitten. Saari on kiehtova paikka ja en kyllästy siellä vierailuun varmasti koskaan. Pulau Ubinin puiset talot ja laiturit, rento kylämeininki, hylätyt kaivokset ja osittain koskematon luonto muistuttavat menneestä ajasta ja muinaisesta elämästä kylässä, joka eli kulta-aikaansa 1950-1970-luvuilla. Silloin saarella asui ja työskenteli pari tuhatta ihmistä. Saarella oli jopa oma koulu, jossa oli parhaimmillaan lähes 400 oppilasta. Kaivoksen suljettua ja töiden kadottua, ihmiset muuttivat mantereelle. Pulau Ubinin koulu lopetti toimintansa vuonna 1985. Tänä päivänä saarella on asukkaita alle 100. Viimeisten asukkaiden myötä päättyy myös yksi aikakausi Singaporen historiassa. Paikallisten mukaan muutos on jo nyt nähtävissä. Saarelle on tehty paljon pyöräilyteitä ja villiintynyttä luontoa on karsittu, saari on tänä päivänä suosittu retkeilykohde. Koska maaperä on kallista ja sitä ei ole paljon, tämä kaikki enteilee sitä, että Pulau Ubinia valmistellaan kohti  kaupungistumista. Villeimpien huhujen mukaan suunnitelmissa olisi jatkaa metrolinjaa Pasir Risistä Pulau Ubinille. Toistaiseksi metrolinjaa ei ole tulossa, mutta koskaanhan sitä ei tiedä milloin suunnitelmat muuttuvat. Eli nautitaan Pulau Ubinin historiallisesta miljööstä ja kauniista luonnosta vielä sellaisena kuin se on.

untitled-1-19

untitled-1-63

untitled-1-25

untitled-1-24

untitled-1-4

untitled-1-29

untitled-1-30

untitled-1-31

untitled-1-34

untitled-1-37

untitled-1-35

untitled-1-47

untitled-1-43

untitled-1-62

untitled-1-48

untitled-1-49

untitled-1-56

untitled-1-57

untitled-1-58

untitled-1-52

untitled-1-53

untitled-1-61

untitled-1-64

 

untitled-1-65

Pulau Ubin is a jewel of Singapore. This island is relatively big and you definitely need more than one or two visits to explore the whole island. Can’t wait to go back for more pictures…

Pulau Ubin on Singaporen helmi. Tänne täytyy päästä kuvaamaan vielä uudestaan. Saari on verrattain iso, joten yhdellä ja kahdella kerralla ei mitenkään ehdi kaikkia nähdä. Lisää on siis tulossa…

untitled-1-66

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s