Christmas is coming… – Joulu on tulossa…

Christmas is coming! I love Christmas even though it means a plenty of preparation and busy times. Since leaving Finland over three years ago I haven’t enjoyed Christmas as much as in Finland. For the past three years we’ve been travelling during the Christmas time and that’s a plan for this Christmas as well. (You will hear about it more later.) Especially during the Christmas time I miss my family and friends in Finland and I also miss Finland. Yes even the darkness and short days we have in December. No matter how hard I try I can’t get in to the right Christmas mood anywhere else than in Finland. But I still enjoy the season even though far far away from home.

Joulu tekee tuloaan myös tänne Singaporeen. Kulunut viikko on ollut taas kiireinen eikä helpotusta taida olla näköpiirissä ennen joulua. Mutta tätähän se joulunaika monesti on, kiirettä. Kiire on toisaalta hyvä, niin ei ehdi ikävöimään perhettä ja ystäviä Suomessa. Rakastan joulua, mutta joulu ei vain tunnu samalta täällä tropiikissa, sanokoon kuka mitä muuta tahansa. Ainut oikea joulu on Suomessa, piste. Mutta viimeiset kolme joulua ja tuleva neljäs joulukin vietetään täällä maapallon toisella puolen. Lähdemme taas perheen kanssa reissuun ja mukaan tulevat myös Vesan vanhemmat. Matkasta lisää sitten myöhemmissä postauksissa. 

Jouluisesta tunnelmasta täällä pääsee kuitenkin nauttimaan vaikka sydän onkin siellä Suomessa. Orchardin ostoskatu on jälleen loistossaan, ostoskeskukset ovat täynnä joulukoristeita ja joululaulut soivat kaikkialla. Kävin taas tänäkin vuonna vähän nuuskimassa Orchardin kadun joulutunnelmaa. Upeita ovat koristeet tänäkin vuonna, vaikka ei sitä ehkä näistä minun päivällä ottamistani kuvista huomaakaan. Jos siis olet Singaporessa niin kannattaa mennä ihastelemaan näitä koristeita illalla. Tänäkin vuonna Orchardin kadun ostoskeskukset kilpailutettiin parhaimmilla koristeilla. Voiton veivät (ja myös minusta parhaat) ION Orchard ja Metro Centrepoint. Lapsiperheitä ehkä kiinnostaa Tanglin ostarin “lumishow”, joka järjestetään joka ilta klo 19.30-21.00. Paikka on ulkona, missä kaikki joulukoristeet ovat. Lisää muista lumipaikoista löytyy täältä

And as always Singapore is getting ready for Christmas as well. Shopping malls are filled with beautiful decorations and you can hear Christmas songs everywhere. For six weeks every year, Orchard Road is transformed into a Christmas wonderland, as majestic arches and millions of glittering lights line the streets for 2.88 kilometres, from Tanglin Mall all the way to Plaza Singapura. It’s the time of year when this iconic boulevard is at its most enchanting, with dazzling lights, gorgeous colours and a unique collection of interactive set displays. 

Christmas on A Great Street never fails to bring a festive, carnival-like atmosphere to the city’s busiest shopping district. To add to the ambience of “the most wonderful time of the year”, Christmas music is played from speakers between ION Orchard and Takashimaya. The street also turns into a stage with mini-performances by local musicians, Christmas carollers, and jazz bands providing the ultimate ‘live’ soundtrack to get you in the mood for Christmas. Kids especially love the ‘snow’ at Tanglin Mall, which has been turned into a wintry wonderland every festive season since 1996, as well as the gigantic, bauble-adorned Christmas trees that go up at Ngee Ann City and outside ION Orchard. If you want to see “snow” in Singapore check this.

As always there is always a competition of the Best Dressed Building for Christmas. This year winners are ION Orchard and Metro Centrepoint.

Read more about this from here and here.

untitled-1-28

untitled-1-3

untitled-1-19

untitled-1-41

Tanglin Mall

untitled-1-35

The winner ION Orchard is beautiful and elegant with decorations as always.

Tässä voittajan ION Orchardin koristelua. Tyylikästä ja kaunista, kuten aina.

untitled-1-14

untitled-1-18

untitled-1-50

Wheelock Place

untitled-1-29

Paragon

untitled-1-48

Plaza Singapura

untitled-1-18

Tangs

Orchard Gateway has always a bit different approach to the Christmas decorations…

Orchard Gatewayn koristeet ovat aina yhtä yllätyksellisiä. Joulua näistä saa kyllä etsiä…

Another winner for this year’s competition. Metro Centrepoint. Love these gingerbread men.

Kilpailun toinen voittaja, Metro Centrepoint. Nämä piparkakku ukkelit ovat kyllä hienoja.

untitled-1-17

This year also Botanic Gardens is inviting everyone to celebrate this festive season with a theme Trees of the world. In the true spirit of giving, friends and partners of the Gardens from embassies, schools, community groups and corporations have gathered to trim and adorn tropical trees in the Gardens. Each tree is unique and carries its own special message of hope and inspiration. From 29th November to 2nd January the decorated trees will be lit up from 7pm to 12 midnight daily. 

Tänä vuonna myös Botanic Gardens osallistuu joulun odotukseen teemalla maailman puut. Eri suurlähetystöt, koulut, yritykset ja muutama merkittävä yksityishenkilökin koristeli puun haluamallaan tavalla. Väriloisto on upeaa niin päivällä kuin illallakin. Tämän lisäksi puistossa on myös muita koristeita mm. Pagodan luona, Orkideapuutarhan luona ja Nassimin sisäänkäynnin luona. Kannattaa käydä tutustumassa. Koristeet ovat puistossa 2. tammikuuta asti.

untitled-1-70

untitled-1-22

untitled-1-28

There are some traditional decorations… Puiden oksilta löytyy perinteisiä koristeita…

And less traditional decorations with plenty of recycled materials…

Ja myös vähän erikoisempiakin koristeita. Paljon oli tehty koristeita myös mm. muovimukeista ja tölkeistä. Kierrätys kunniaan!

untitled-1-38

untitled-1-64

untitled-1-64

untitled-1-59

untitled-1-63

cropped-untitled-1-67.jpg


At home we are going easy with decorations and preparations. We’ve baked some gingerbread.

Täällä kotona jouluvalmistelut ovat olleet melko maltillisia, sanoisinko lähes olemattomia. Emmehän ole jouluaattona kotona. Ikeasta ostetusta piparkakkutaikinasta on paistettu pipareita.

untitled-1-71

And we got cozy with some hot drink, socks and blankets. Well I need to put aircon on in order to be able to do that because otherwise it’s just too hot. Hahaaa…

Hassuttelimme lasten kanssa laittamalla ilmastoinnin päälle (siis lähes täysille), laittamalla sukat jalkaan ja kääriytymällä peittoon, koska oli kylmä kuten Suomessa. Mukiin glögiä (Ikeasta ostettua) ja kynttilät palamaan, kun takkaakaan ei nyt ole. Tunnelman täydensi vesisade, joka sekin kyllä muistutti Suomesta. Monestihan ainakin pääkaupunkiseudulla on satanut jouluaattona vettä. Että näin meillä, halvat on huvit :).

And of course for us Finns the most important day in December is our Independence Day on December 6th. Finland is now 99 years old! We also celebrated our birthday at the Finnish School. Next year is going to be huge for Finland and there will be many events here in Singapore relating to our 100th birthday so stay tuned. I will keep you posted about those here in my blog and Facebook.

Ja tietenkään emme unohtaneet itsenäisyyspäiväämme. Itsenäisyyspäivänä vietettiin myös Suomi-koulun joulujuhlaa, jossa Emma toimi hienosti juontajana. Joulu/itsenäisyyspäiväjuhla oli hieno ja suomalaiset lapset esiintyivät upeasti. Nyt katse Suomen osalta siirtyykin tulevaan vuoteen, suureen juhlavuoteen. Suomi 100 näkyy myös täällä Singaporessa monin eri tapahtumin ja tulen kertomaan niistä lisää niin täällä blogissa kuin facebookissakin.

untitled-1-76

Ambassador of Finland Paula Parviainen – Suomen Suurlähettiläs Paula Parviainen

untitled-1-72

So get out there and do your christmas shopping in time and remember when shopping – Less is more! Don’t buy too much stuff as we all have pretty much everything. Remember this golden rule. 

Ja sitten ei muuta kuin joululahjoja ostamaan. Muistakaahan että laatu korvaa määrän. Ei hukuteta toisiamme yltiöpäisiin lahjakasoihin ja tavaroihin, joita emme edes tarvitse. Tässä alla on hyvä ohje joululahjojen hankintaan. 

c346cdf38ef27c5f7d69ae60634cbac8

Have a wonderful weekend everyone! Mukavaa viikonloppua kaikille!

untitled-1-14

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s