Coastal wonderland – Rannikon ihmemaa

You never know what you will run into at the Sungei Buloh Wetland Reserve. This place is a beautiful and the most freakiest place in Singapore, well so far anyway. I’ve been there now twice with high tide and low tide. Very different experience depending on what time you visit in. Sungei Buloh was first opened as a Nature Park in 1993. In 2002, 130 hectares were officially gazetted as a Nature Reserve and renamed Sungei Buloh Wetland Reserve.

Koskaan ei tiedä mihin Sungei Bulohin kosteikkoalueella törmää. Paikka on todella kaunis ja myös minusta jopa pelottavin paikka, missä olen Singaporessa käynyt. Olen käynyt täällä nyt kaksi kertaa, niin nousu- kuin laskuveden aikaan ja ajankohta vaikuttaa aikalailla siihen, millaisen vierailukokemuksen mahdollisesti saa. Laskuveden aikaan näkee ehkä enemmän elämää, kun kaiken maailman örkit tulevat koloistaan esiin. Kun taas nousuveden aikaan kaikki peittyy veden alle. Mikäli haluat nähdä elukoita jos jonkinlaisia, kannattaa mennä niin aikaisin aamulla kuin mahdollista. Puolen päivän jälkeen vesi valtaa muta-alueet ja mielestäni silloin siellä on mukavampaa ja kauniimpaa kävellä.

untitled-1-166

The Sungei Buloh Wetland Reserve is located in the northwest of Singapore. Its global importance as a stop-over point for migratory birds was recognised by the Wetlands International’s inclusion of the reserve into the East Asian Australasian Shorebird Site Network. The reserve, with an area of 130 hectares, was listed as an ASEAN Heritage Park in 2003.

untitled-1-91

I’ve been planning to visit this place for some time now. I always thought I should go there very early in the morning but then decided to visit around noon. My first visit was on a beautiful sunny day and I was really blown away this place. I also enjoyed the fact that there were only few people. Many times I felt like the only one there. Well, not quite only one as there are so many species living in the area, including Crocodiles! Yes, your read it correctly, crocodiles! I always check the place I visit beforehand and so I did also this time. However I did not notice any mention about crocodiles. But apparently saltwater crocodiles are occasionally seen in the reserve, although it is not known whether or not these are individuals that had wandered over from Malaysia/Indonesia or a remnant localised population. (This species was once common in Singapore but was said to be extinct.) So while wandering around I was just looking around and did not see any warning signs until at one point and got immediately scared. How could I not see them? Since then I noticed there are warning signs all over the place. I was a little spooked by all the “watch out for crocodile” signs. 

Tämä kosteikkoalue on ollut vierailukohteiden listallani jo pidemmän aikaa, mutta vasta hiljattain sain aikaiseksi käydä siellä. Ensimmäisenä vierailupäivänä sää oli aurinkoinen, mikä olikin itseasiassa hyvä, koska kuvista tuli paljon kauniimpia, kuin pilvisellä säällä otetuista. Haltioituneena kävelin pitkän matkaa pitkin polkuja, huomaamatta puiston lukuisia varoituskylttejä. Kunnes lopulta ne huomasin ja voi sitä säikähdyksen määrää. Siis MITÄ, onko täällä on krokotiileja?! APUA! Jalat alkoi oikeasti tutista sillä sekunnilla ja mietin, että lähden äkkiä pois. Pelkoa ei vähentänyt yhtään se, että puisto oli lähes autio eli siis vain minä ja ne krokotiilit. Keskustelin hetken itseni kanssa jäädäkö vai lähdenkö kotiin. Päätin jatkaa matkaani, ehkä vähän äänekkäämmin tiellä tömistellen. Säikähtelin silti tuon tuosta, sillä pusikoista kuului rapinaa ihan koko ajan. Polkujen molemmin puolin on vettä ja aitoja ei ole kuin siellä täällä, eli jos kroko sieltä vedestä kömpii maalle (ja kuten ne tekevätkin), niin aika lähietäisyydelle päästään. Ehkäpä ne krokot pelkäävät meitä ihmisiä ihan yhtä paljon kuin me niitä, en tiedä, enkä halua kokeilla. Eli varoituskylttejä on täällä paljon ja varmasti ihan syystäkin.

untitled-1-79

untitled-1-123

After this I got really scared to walk around as I was basically only one there. Luckily I didn’t see any crocodiles on my first visit there but I did see a baby crocodile far away on my second visit. You know what they say, if there is a baby there must be a mother somewhere close too… So I’m happy just seeing this tiny baby crocodile from distance.

Ensimmäisellä vierailukerralla en tosiaan nähnyt krokotiileja, toisella kerralla näin pienen vauvakrokotiilin köllöttelemässä vedessä olevan puun päällä. Missä poikanen, siellä myös emo eli mamma oli ehkä jossain lähistöllä…Ei onneksi tavattu.

untitled-1-177

I also became curious to know if anybody had actually seen any crocodiles over there. I checked TripAdvisor and indeed many has seen them. Yikes! Here’s what some other visitors said about crocodiles:

“If you lucky, you can find baby crocodile (like I found when here).”

“We visited in the early morning (9am) and were treated with crocs.”

“I almost got eaten by a croc which was just 1 meter beside a path hiding in the bush. The wetland is not covered so go with your own risk.”

“Come at low tide if you want to see the many crocodiles swimming under the bridge looking for food.”

“We saw a 2.5m Saltwater crocodile basking on the mud.”

So I’m quite happy not having any encounters with crocodiles. This is a place where you never know what you will run into. You might see crabs, mud lobsters, huge spiders, monkeys, turtles, a huge variety of birds such as herons, kingfishers and sunbirds, otters, snakes and not to mention monitor lizards. After seeing those warning signs I got freaked out with every sound I heard there. I must say I’ve never seen so many monitor lizards in my life. They were literally everywhere, crawling in the bushes and on the pathway. They are harmless but still seeing them gave me chills.

Kiinnostuin krokotiileistä kuitenkin sen verran, että halusin tietää, onko kukaan tehnyt havaintoja niistä. Kyllä oli ja muutama jopa hyvinkin lähietäisyydeltä, joten ihan hyvä, että en niitä ole tavannut. Tällä kosteikkoalueella asustelee jos jonkinlaisia eläimiä. Siellä vastaan voi hyvinkin tulla krokotiilien lisäksi rapuja, hummereita, isoja hämähäkkejä, apinoita, kilpikonnia, monenlaisia lintuja (lintubonggarit huomio!), saukkoja, käärmeitä ja tietenkin liskoja. Ja niitähän minä sitten näin, enemmän kuin koskaan ennen ja nehän minua eniten säikyttelivät möyrimällä esiin puskista. 

untitled-1-176

untitled-1-157

untitled-1-44

untitled-1-149

untitled-1-139

untitled-1-117

I had a close call with this little lizard (picture below) as I nearly stepped on it. Well can you blame me? It was laying still and clearly sunbathing. It looked like dead but was not.

Läheltä piti -tilanne oli tämän alla olevassa kuvassa olevan liskon kanssa. Kävellessäni tiellä katselin sivuilleni (ettei krokot puskista hyökkää), enkä huomannut tiellä makaavaa liskoa. No aika hyvin se on kyllä tiehen maastoutunut, eikö? Näyttää kuolleelta yksilöltä, mutta eipä ollut. Jalka oli jo liskon yläpuolella, kun sen huomasin ja yli hyppäsin. Lisko nosti päätänsä ja kurkkasi minua, mutta jatkoi vain auringossa köllöttelyään levittäytyen tielle entistä enemmän. No, ei kun kamera esiin ja kuvia kaverista räpsimään, kun niin antaumuksella minulle siinä poseerasi.

untitled-1-151

untitled-1-152

This was the creepiest part of my visit there. In this place you are truly with nature, and not just watching it. There are 2 paths – a shorter coastal trail and a longer one inland. Nice weathered day and a good shoes makes walking very comfortable. First I took the coastal trail.

Näiden jännitysmomenttien lisäksi pystyin kuitenkin nauttimaan paikan hiljaisuudesta (mitä nyt ne rapinat siellä pusikoissa) ja huikeasta kauneudesta. Tänne kannattaa ehdottomasti mennä aurinkoisena päivänä ja mukaan hyvät kävelykengät. Minun kuvista muutama on otettu pilvisenä päivänä. Alue on jaettu kahteen osaan. Ensimmäinen on rannikkoa pitkin menevä polku ja toinen metsän sisällä oleva alue, jossa lammen ympäri menee kävelytie. Tämä jälkimmäinen paikka on erityisesti lintubongareiden suosiossa ja niitä siellä kyllä näkee.

Sungei Buloh Wetland Nature Reserve, Singapore

untitled-1-167

Sungei Buloh Wetland Nature Reserve, Singapore

Sungei Buloh Wetland Nature Reserve, Singapore

untitled-1-168

Sungei Buloh Wetland Nature Reserve, Singapore

Sungei Buloh Wetland Nature Reserve, Singapore

Sungei Buloh Wetland Nature Reserve, Singapore

untitled-1-161

Sungei Buloh Wetland Nature Reserve, Singapore

Sungei Buloh Wetland Nature Reserve, Singapore

Sungei Buloh Wetland Nature Reserve, Singapore

Sungei Buloh Wetland Nature Reserve, Singapore

Sungei Buloh Wetland Nature Reserve, Singapore

I also enjoyed the slow walk through the mangrove boardwalk. Mangrove forests are living borders of the freshwater and salt water. Out of 73 true mangroves species worldwide, 22 can be found in Sungei Buloh.

Kuljin myös läpi Mangrove metsään rakennetun pienen kävelytien. Veden keskellä olevat puut ovat taianomaisia. Laskuveden aikaan, täällä ei ole mitään nähtävää, ellei nyt halua rapujen ja hummereiden elämää seurata.

untitled-1-24

untitled-1-23

untitled-1-108

untitled-1-25There is also a mudflats for kids.

Lapsille on muta-alue, jossa pääsee kokeilemaan miltä muta käsissä ja jaloissa tuntuu. Meitä suomalaisia tämä alue varmasti huvittaa, mutta Singaporessa tämä on lapsille aika eksoottista. Täällä ei mudassa ja kuralätäköissä leikitä, kuten meillä Suomessa.

untitled-1-140

The pathway in Bulah Tidal Ponds is about 2,5 km long and especially popular with bird watchers. 

untitled-1-56

untitled-1-143

untitled-1-72

untitled-1-78

untitled-1-93It will take you about 2 hours to cover both paths. You forget you are in Singapore a few minutes after you have immersed yourself into this coastal wonderland. This is an ideal place to stay away from the city for a while.

Kaiken kaikkiaan paikka on kierrettävissä n. kahdessa tunnissa, riippuen tietysti kävelyvauhdista ja kuinka paljon pysähtyy paikkoja ihmettelemään ja kuvaamaan. Krokotiileista ja liskoista huolimatta, tämä on todella kiva paikka, yksi parhaista Singaporessa. 

 

 

 


How to get there? 

By bus:
Mondays to Saturdays
Board SMRT Bus 925 from Kranji MRT Station. Alight at Kranji Reservoir Carpark B. Walk across the road to the Visitor Centre.

Sundays and Public Holidays
Board SMRT Bus 925 from Kranji MRT Station. The bus stops at the Wetland Centre entrance. Please note that SMRT Bus 925 operates only from Woodlands Interchange on Sundays and Public Holidays.

Kranji Express:
Kranji Express operates daily starting from 8.30 am and ending at 5.45 pm from Kranji MRT Station.


Sungei Buloh Wetland Nature Reserve

Visitor Centre:
60 Kranji Way, #01-00 (Carpark C)
Singapore 739453

Wetland Centre:
301 Neo Tiew Crescent 
Singapore 718925

2 thoughts on “Coastal wonderland – Rannikon ihmemaa

  1. Mel & Suan

    I saw the baby croc too. No sign of the mother though…And the photo of the signage – not to feed croc or else $50,000 fine. LOL. Only in Singapore will you find this sign. You might to instagram it. It may get viral!

    Like

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s