Finnish together – Suomalaiset yhdessä

This year Finland is celebrating its 100th birthday. There will be many events around the world and also here in Singapore. One of them was a Funky Finnish 1st of May Family picnic at West Coast Park. It is a Finnish tradition to celebrate May 1st with picnics. In Finland, this is the time of the year when the weather gets nicer and people look forward to sitting outside in good company with yummy food.  As the theme of this year’s events is ‘Together’, we Finns invited Singaporeans and other nationalities alike to join us for the picnic and for some funny Finnish games…like these.

Tänä Suomen juhlavuotena täällä Singaporessa järjestettiin vappupiknik, johon kutsuttiin Singaporelaisia ja toki muutkin kansallisuudet saivat osallistua. Osaanottajat olivat hyvin suomivoittoista, mutta ulkomaalaisia oli myös mukana. Vappupiknikin ohella ulkomaalaiset pääsivät tutustumaan Suomeen erilaisten pelien muodossa. 

Funky Finnish ladies at the registration – Suomirouvat vappuperuukeissa.

We were very lucky with the weather as it has been raining so much for the past weeks. The day turned out to be a beautiful but very hot. In Finland they had some snow and freezing cold so let’s not complain about the heat…

Sää suosi vappupiknikillä. Singaporessa on ollut pidempään hyvin sateista, joten pelko sadepäivästä oli. Toisin kuin siellä Suomessa, täällä saatiin vappua kuitenkin viettää ilman sadetta, lunta ja kylmää.

#FF2017

*

Finland became an independent state on 6 December 1917. The newly born state was willed into being by the Finns after a long struggle. In spite of hard times, the Finnish people have for almost a hundred years engaged in the building of their country and making decisions together. Now the Finns are leading their country into a new century with courage and determination.

The centenary of Finland’s independence in 2017 will be the most significant commemorative year for this generation of Finns. The centenary emphasises Finland’s strengths, such as equality and democracy by offering Finns and friends of Finland diverse and international centenary programme in Finland and abroad. The centenary year provides opportunities to better understand the past, experience the jubilee together and set the course for Finland’s future success.

*

Another nice event was the The Global Picnic at Overseas Family School. The Global picnic is a celebration of the school’s cultural diversity. This event is organised at OFS every year by the Parent Association with the help of the school’s entire parent community. Its true spirit revolves around the desire to share each country’s unique customs, traditions, culture and food with each other in a lively atmosphere.

Toinen viimeaikainen Suomeen liittyvä tapahtuma oli lasten koulun vuosittainen Global Picnic. Koulussa on yli 70 eri kansallisuutta ja mikäpä sen parempi tapa kuin viettää päivää, jossa eri kansallisuudet saavat esitellä omia ruokiaan, perinteitä, vaatteita ja vaikkapa tanssiesityksiä. Tämä on ehdottomasti yksi vuoden kohokohta, jos koulun oppilailta kysytään, sillä koulun kentällä on myös pienimuotoinen huvipuisto. Tämä oli ainakin tapahtuma, jota Emma ja Onni olivat odottaneet siitä lähtien, kun aloittivat opinnot OFS:ssä.

This event is the most exiting and waited among the students. There are games, dance and music shows, a fashion show, fun rides and of course lots and lots of good food. This was our first year at OFS and kids were so much looking forward to this. With my fellow Finns we absolutely nailed this event. Even being such a small group we managed to take part in many events.

OFS:ssä on joitakin suomalaisia perheitä ja yhdessä saimme järkättyä Suomen osalta aivan huikean päivän. Suomi otti osaa kolmeen aktiviteettiin.

A Fashion show with some Finnish students.

Osa suomalaisista oppilaista osallistui muotinäytökseen.

Angry Birds Game (this was a huge success!) – Angry Birds peli (Oli muuten todella suosittu!)

Yummy Finnish food made by Finnish ladies.

Suomalaisia herkkuja ja itsetehtyjä tietysti (munkit ja karjalanpiirakat tilattiin toisaalta).

And here’s what else was there. Ja tässä mitä muuta tapahtumassa oli tarjolla.

Well done team Finland in both events! We did it TOGETHER! 

Hyvä Suomi! Teimme tämän kaiken YHDESSÄ!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s